Nichole Andrews, nutriționist oncolog, a publicat pe Instagram un video despre cele două alimente care cresc riscul de cancer. Specialista asigură că ambele sunt frecvent consumate în viața de zi cu zi și mai ales în timpul weekend-ului, scrie La Razon.
Alimentația nesănătoasă și impactul asupra sănătății
Bolile reprezintă unele dintre cele mai mari temeri pentru oameni, în special atunci când este vorba despre cancer. În prezent, progresele în cercetare permit oamenilor să fie mai bine informați și să ia decizii înțelepte pentru a-și proteja sănătatea. Aceasta rămâne o prioritate esențială pentru a avea o viață sănătoasă și împlinită.
Factorii de risc ai cancerului
De multe ori, oamenii consumă produse care cresc riscul de a dezvolta cancer fără să știe. Există o gamă de alimente caracterizate printr-un conținut extrem de ridicat de grăsimi, de exemplu, care pot fi dăunătoare sănătății dacă sunt consumate în exces. Fără să-și dea seama, mulți oameni includ în alimentație produse care pot crește riscul de cancer în viitor.
Cheia este o alimentație echilibrată și evitarea exceselor. Pentru a preveni problemele, este esențială adoptarea unei diete echilibrate și evitarea consumului excesiv al anumitor alimente.
Printre factorii care pot fi evitați se numără fumatul, expunerea excesivă la soare, obezitatea, radiațiile sau germenii și substanțele infecțioase din mediu.
Cele două alimente care cresc riscul de cancer
Specialista Nichole Andrews, care are aproape 320.000 de urmăritori pe Instagram, a explicat în detaliu care sunt cele două produse alimentare ce cresc riscul de cancer.
Potrivit acesteia, aceste produse sunt consumate frecvent, dar mai ales la sfârșit de săptămână. Există o listă mai lungă de alimente pe care este recomandat să le evităm.
„Aceasta este întreaga listă, spune Nichole. Din aceasta, puteți consuma băuturi dietetice, îndulcitori artificiali, uleiuri vegetale, pâine, zahăr… orice doriți. Toate acele produse demonizate în zilele noastre sunt sigure pentru consum.”
Dar există două alimente care cresc semnificativ riscul de cancer: alcoolul și carnea ultra-procesată. Iată de ce.
Alcoolul
Este identificat de specialiști ca fiind un factor major de risc, deoarece descompunerea sa produce acetaldehidă, o toxină cancerigenă. „Descompunerea alcoolului produce specii reactive de oxigen, molecule cunoscute și sub numele de radicali liberi. Aceste molecule pot deteriora ADN-ul, provocând schimbări genetice care ar putea transforma o celulă normală într-o celulă canceroasă, afirmă nutriționista.”
Carnea ultra-procesată
De cealaltă parte, carnea ultra-procesată prezintă alte motive care explică efectele sale negative asupra organismului. Conform explicațiilor oferite doctoriță în publicația de pe Instagram, aceste motive sunt următoarele:
- Nitrații, care sunt adăugați în carnea procesată.
- Hidrocarburile aromatice policiclice, găsite în carnea afumată, considerate substanțe cancerigene.
- Metodele de preparare – carnea procesată este gătită la temperaturi foarte ridicate.
- Prezența fierului hemic, care se găsește în carnea roșie.