Ce se întâmplă dacă lăsăm pachetul de mâncare la temperatura camerei toată dimineața/ În funcție de condițiile în care depozităm alimentele poate fi o problemă sau nu

pachet mancare Sursa foto: picjumbo.com

Mulți dintre noi își iau prânzul la pachet la birou, așa cum majoritatea copiilor primesc ceva de mâncare de acasă pentru pauza de la școală. Și cel mai probabil majoritatea ne-am întrebat: „Ce se întâmplă dacă îmi las caserola toată dimineața afară din frigider?

Nutriționistul La Vanguardia, Aitor Sánchez, susține că lăsarea caserolei la temperatura camerei nu este de dorit, dar nici nu este un capăt de lume și nu ar trebui să reprezinte o problemă dacă este vorba doar de un interval de 3-4 ore – ceea ce facem adesea când mergem la picnic, la munte sau la plajă.

Riscurile pot apărea însă în anumite situații, cum ar fi:

  • Dacă am lăsat mâncarea peste noapte în afara frigiderului. Aceasta este o practică des întâlnită în rândul celor care pregătesc cina și masa de a doua zi în același timp. Pentru că mâncarea este fierbinte sau abia gătită, o lasă să se răcească la temperatura camerei toată noaptea. Acest obicei este riscant deoarece prelungește mult timpul în care bacteriile pot prolifera în mâncare. Pentru a preveni acest lucru, este important ca mâncarea să fie refrigerată sau congelată până când plecăm spre serviciu.

  • Un alt risc este locul în care lăsăm mâncarea la birou. Ideal ar fi să avem acces la un frigider. Dacă acest lucru nu este posibil, putem profita de o fereastră sau o terasă în lunile mai reci. Dacă nici acest lucru nu se poate, ar fi bine să evităm să lăsăm caserola lângă un calorifer sau alte surse de căldură – un obicei frecvent în sezonul rece.

O altă practică utilă, dacă nu avem posibilitatea de a păstra mâncarea la rece, este să o preparăm sau să o amestecăm direct la serviciu, optând, de exemplu, pentru rețete de tip „deschide și combină”. Un exemplu ar fi salatele cu leguminoase din borcan, conserve sau mâncăruri gata preparate la conservă, cum ar fi o tocăniță de linte.

Totuși, ce trebuie să reținem este că – dacă mâncarea a fost păstrată la frigider acasă, nu ar trebui să existe probleme legate de siguranța alimentară pentru câteva ore.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *