Ce i se pregătește cartofului în Statele Unite ale Americii

Ce i se pregătește cartofului în Statele Unite ale Americii Ce i se pregătește cartofului în Statele Unite ale Americii

Cartoful a devenit în Statele Unite obiectul unei dispute științifice: trebuie lăsat în continuare în categoria legumelor sau introdus într-o categorie mai largă de alimente, alături de ”orez, alte cereale și carbohidrați”?

Întrebarea a fost formulată de Comitetul consultativ pentru orientări dietetice și a declanșat ulterior discuții aprinse între oamenii de știință, cultivatorii de cartofi, consumatorii de cartofi și părinți.

”Botaniștii consideră cartofii drept legumă. Ar trebui să o facă și americanii?”, notează publicația potatonewstoday.com, care a reperat subiectul în Wall Street Journal, într-un articol semnat de Kristina Peterson. 

Cartofii sunt clasificați drept „legume cu amidon”. Dar comitetul menționat mai sus ar putea smulge cartofii din coșul de legume și să-i arunce într-o categorie mai largă, alături de ”orez, alte cereale și carbohidrați”, pe măsură ce Departamentul de Agricultură și cel de Sănătate și Servicii Sociale concep orientările naționale privind dieta pentru 2025.

Dezbaterea științifică nu este ușor de urmărit. Lui Kam Quarles, directorul executiv al Consiliului Național al Cartofilor această idee i se pare neinspirată.

Orientările dietetice stau la baza recomandărilor nutriționale pentru americani, precum și la baza deciziilor în ce privește alimente care sunt servite în cantinele școlare. Cartofii, conform lui Quarles, ar trebui respectați ca o legumă principală. „Copiii sunt mult mai dispuși să mănânce feluri de mâncare cu alte legume dacă au în compoziție și cartofi”, a spus el.

Reprezentanți din industria cartofului se declară îngrijorați să știe că autoritățile vor putea scoate cartofii din categoria legumelor, doar fiindcă unii consumatori aleg cartofii prăjiți în loc de orez.

Ce i se pregătește cartofului în Statele Unite ale Americii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *