Bacteriile Vibrio din fructele de mare: risc crescut pentru consumatori din cauza schimbărilor climatice și a rezistenței antimicrobiene/Expunere majoră la toxiinfecții alimentare, în regiunea Mării Negre – raport EFSA

fructe de mare, bacterii, Marea Neagra, EFSA foto: Terje Sollie

Prevalența bacteriilor din genul Vibrio în fructele de mare este de așteptat să crească atât la nivel global, cât și în Europa, din cauza schimbărilor climatice, în special în apele cu salinitate scăzută sau salmastre ( întâlnite, în special, în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean, n.m. ), avertizează Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA/European Food Safety Agency ) într-un raport publicat marți, 23 iulie.

În plus, unele specii de Vibrio au dezvoltat o rezistență din ce în ce mai puternică la antibioticele de ultimă generație.

Oamenii de știință din cadrul EFSA au efectuat o evaluare a impactului  Vibrio spp. asupra sănătății publice, în urma consumului de fructe de mare. Vibrionii sunt bacterii acvatice care pot fi găsite în fructele de mare. Unele tulpini sunt patogene și pot provoca gastroenterite sau infecții severe. Într-un raport anterior, experții EFSA au analizat și posibilele efecte pe care le-ar putea avea schimbările climatice asupra unei game largi de probleme legate de siguranța alimentară, inclusiv prezența bacteriilor Vibrio în fructele de mare.

Ce este Vibrio spp. și cum se pot infecta oamenii?

Vibrionii sunt bacterii acvatice care trăiesc în principal în apele marine de coastă și în zonele salmastre (unde râurile se întâlnesc cu marea) cu precădere ape temperate și calde, cu salinitate moderată. Ele pot provoca gastroenterită sau infecții severe la oamenii care consumă fructe de mare/crustacee crude sau insuficient gătite, cum ar fi stridiile. Contactul cu apa care contine Vibrios poate provoca, de asemenea, răni și infecții ale urechii.

Ce specii de Vibrio prezintă un risc pentru sănătatea publică în Uniunea Europeană, prin consumul de fructe de mare și care sunt simptomele unei infecții cu Vibrio?

Grupul bacterian Vibrio cuprinde mai multe specii care pot provoca vibrioză. În Uniunea Europeană, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus și Vibrio cholerae sunt speciile cu cel mai mare impact asupra sănătății publice, în urma consumului de fructe de mare. V. parahaemolyticus poate provoca gastroenterită la indivizi sănătoși, în timp ce V. vulnificus și V. cholerae non-O1/non-O139 pot duce la infecții severe, sepsis și deces la indivizii vulnerabili.

Care sunt nivelurile de infestare și concentrație ale vibrionilor în fructele de mare plasate sau care urmau să fie introduse pe piața UE?

Specia Vibrio parahaemolyticus a fost găsită în aproximativ 20% din probele de fructe de mare analizate, una din cinci probe conținând tulpini patogene.

Specia Vibrio vulnificus a fost detectată în aproximativ 6% din probele de fructe de mare testate. Toate tulpinile de V. vulnificus identificate sunt considerate potențial patogene.

Vibrionul V. cholerae non-colegenic a fost detectat în aproximativ 4% din probele de fructe de mare testate.

Care sunt factorii care permit ca bacteriile Vibrio să supraviețuiască și să crească în mediile acvatice?

Bacteriile Vibrio pot supraviețui și se pot dezvolta în diverse medii acvatice datorită mai multor factori. Cei mai relevanți sunt:

Temperatura: bacteriile Vibrio cresc optim în ape calde. Temperaturile mai ridicate favorizează prezența și creșterea acestora.

Salinitate: Vibrio necesită o anumită concentrație, nu mare, de sare pentru o creștere optimă. Acesta este motivul pentru care apele cu salinitate scăzută/salmastre (unde râurile se întâlnesc cu marea) prezintă un risc mai mare.

Care este nivelul actual al rezistenței antimicrobiene (AMR) la speciile Vibrio izolate din fructe de mare și infecții transmise de fructe de mare? Care sunt riscurile pentru consumatorii europeni?

Rezistența antimicrobiană a bacteriilor patogene pentru oameni depistate în fructele de mare este îngrijorătoare, din cauza impactului potențial asupra sănătății publice. Cea mai recentă evaluare a EFSA evidențiază că rezistența la mai multe antimicrobiene, inclusiv cele de ultimă generație, a fost detectată de-a lungul cercetărilor efectuate asupra bacteriilor Vibrio spp. izolate găsite în fructe de mare și/sau din Vibrio spp. izolate care cauzează infecții alimentare în Europa. Datorită dovezilor disponibile limitate, experții recomandă efectuarea unui sondaj pentru a colecta date comparabile.

Cum vor afecta schimbările climatice apariția Vibrio în fructele de mare și ce zone sunt în mod deosebit expuse riscului?

Din cauza frecvenței tot mai mari a fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, în ultimii 20 de ani, Europa a înregistrat o creștere a infecțiilor cu Vibrio. Apele de coastă mai calde au dus la o lărgire a zonelor în care bacteriile Vibrio se pot înmulți, rezultând un risc mai mare de infecții, prin consumul de fructe de mare contaminate. Regiunile care sunt deosebit de expuse riscului includ zonele cu ape salmastre sau cu salinitate scăzută (de exemplu, Marea Baltică, apele de tranziție ale Mării Baltice și ale Mării Nordului și Marea Neagră), precum și zonele de coastă cu afluxuri mari de râuri.

În evaluarea recentă a EFSA, experții anticipează că apariția și nivelurile de Vibrio în fructele de mare vor crește la nivel global și în Europa, în special în apele cu salinitate scăzută/salmastre, din cauza efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi încălzirea de coastă și evenimentele meteorologice extreme precum valurile de căldură. .

Cum putem preveni și controla Vibrio în fructe de mare?

Pentru a preveni și controla Vibrio în fructele de mare, menținerea lanțului de frig în timpul procesării, transportului și depozitării este crucială, în special pentru fructele de mare destinate a fi consumate crude. Măsurile posibile de reducere a Vibrio sunt procesarea la presiune înaltă, iradierea și congelarea rapidă, urmate de depozitarea în stare congelată, pe termen lung. Depurarea ( purificarea, curățarea ), care presupune plasarea moluștelor vii în rezervoare cu apă de mare curată și circulantă pentru a filtra microbii, se recomanda în condiții controlate pentru consumul de stridii vii. Recomandările pentru consumatori includ asigurarea manipulării și gătirii corespunzătoare a fructelor de mare și evitarea consumului de produse crude sau insuficient gătite, în special pentru persoanele vulnerabile.

Ce urmează?

Experții recomandă efectuarea unui studiu de referință la nivelul Uniunii Europene pentru prezența Vibrio spp. în produsele de mare relevante la producția primară și la vânzarea cu amănuntul ca o prioritate cheie pentru a colecta date suplimentare și armonizate. Aceste date pot fi apoi folosite ca referință pentru a studia efectele schimbărilor climatice asupra prevalenței Vibrio în fructele de mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Terje Sollie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *