Au plantat ceva nou în pământ: Fermierii din Iowa apelează la turbinele eoliene într-un an agricol dificil

eoliene, fermieri, iowa, turbine eoliene Sursa foto: PxHere

2024 nu va fi un an bun pentru fermierii din SUA, Departamentul American al Agriculturii prognozând o scădere cu 25% a profiturilor, potrivit CBS News.

Dar unii fermieri din Iowa au plantat ceva nou în pământ pentru a-și compensa pierderile: turbine eoliene.

Evie Haupt, în vârstă de 75 de ani, are trei eoliene care „lucrează terenul” pe tot parcursul anului la ferma sa de 65 de hectare din Iowa. Ea spune că turbinele îi aduc aproximativ 35.000 de dolari pe an.

Pentru unii fermieri aflați în dificultate, eolienele făcut diferența între păstrarea fermei de familie și pierderea acesteia, deoarece agricultura devine tot mai instabilă din cauza schimbărilor climatice. Fiecare turbină ocupă mai puțin de o jumătate de hectar, lăsând o mulțime de terenuri cultivabile.

Haupt spune că banii generați de turbinele eoliene au ajutat-o să reducă datoriile – de 350.000 de dolari – rămase după moartea soțului ei în urmă cu zece ani, la 67.000 de dolari.

În urmă cu două decenii, în Iowa existau doar câteva sute de turbine eoliene. Acum există peste 6.000, care produc aproximativ 60% din energia statului, potrivit Administrației Americane pentru Informații Energetice.

Reducerea emisiilor de carbon din producția actuală de energie eoliană din SUA este echivalentă cu scoaterea de pe șosele a 73 de milioane de mașini, potrivit Departamentului de Energie al SUA. La nivel național, peste 70.000 de turbine alimentează aproximativ 10% din rețeaua electrică americană.

Avocata Kathy Law, fiică și soție de fermieri, a ajutat la amplasarea a aproape jumătate din turbinele eoliene din Iowa.

„Având în vedere trecutul meu de fermier, cred că pot să vorbesc ca ei și să port discuții cu proprietarii de terenuri care sunt interesați să aibă turbine eoliene pe proprietatea lor”, a declarat Law.

Law a vrut să devină avocat în liceu, dar criza agricolă din anii 1980 a ținut-o acasă. Ea a urmat cursurile facultății de drept la 40 de ani, absolvind în aceeași zi în care fiul ei a terminat liceul, și a fost președinta Asociației pentru Energie Eoliană din Iowa timp de trei ani.

Atât Law, cât și Haupt au primit plângeri din partea criticilor care spun că turbinele reprezintă o amenințare pentru fauna sălbatică, distrug priveliștea și fac prea mult zgomot.

„Nimeni nu le cere să pună așa ceva în fermele lor sau pe terenurile lor”, a spus Law.

Și chiar dacă Haupt este încă de modă veche în unele privințe, ea este progresistă în ceea ce privește energia. „Eu o privesc ca pe un progres. Cred că nu putem sta în calea progresului”, a spus Haupt.

Priveliștea de la ferma ei s-a schimbat față de acum câteva decenii, dar ea spune că priveliștea îi convine.

Citește și Un nou studiu arată că turbinele eoliene nu afectează semnificativ agricultura

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *