Analiza industriei porcului, săptămâna 14: Germanii cresc consumul de carne / Un porc de 501.000 de dolari / Fermierii sârbi, în dezacord cu abatoarele – Dr. Abraham

carne, porc, fermieri, abatoare Foto: Dreamstime

Dragi cititori

avem și astăzi vești bune: 

  • Dallas Martinez, în vârstă de 12 ani, din Texas, a fost încoronat mare campion Junior în concursul de suine la ediția 2025 a Houston Livestock Show and Rodeo. Pe lângă titlu și o cataramă de centură, el a primit un loc pentru porcul său la licitație. La licitația ulterioară, porcul său a fost vândut pentru 501.000 de dolari americani, echivalentul a 458.000 de euro. Această valoare doboară recordul anterior cu peste 100.000 de dolari. 
  • Cercetătorii de la J. Craig Venter Institute (JCVI), Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) și International Livestock Research Institute (ILRI) au dezvoltat un sistem de genetică inversă pentru virusul pestei porcine africane (ASFV). Profesorul JCVI Sanjay Vashee, Ph.D., autor principal al lucrării: “Prin dezvoltarea unui sistem de genetică inversă bazat pe genomică sintetică pentru ASFV, nu numai că avansăm în înțelegerea acestui virus, dar creăm și instrumente care pot fi aplicate altor amenințări virale emergente. ” 
  • Consumul de carne în Germania a crescut în 2024, marcând doi ani consecutivi de creșteri. Acesta a ajuns la 53,2 kg/persoană. În total, consumul de carne în 2024 s-a ridicat la 4,44 milioane de tone, cu 0,8% mai mult decât în anul precedent. Cu doar câteva luni în urmă, în timpul „coaliției semafor”, nu puteai găsi astfel de informații în mass-media. 
  • Potrivit raportului US Power of Meat 2024 publicat în martie , vânzările de carne în SUA au atins un nivel record de 104,6 miliarde de dolari, iar numărul de kilograme vândute a crescut cu 2,3% față de anul precedent. 62% din această creștere se datorează unui singur grup de vârstă = milenialii (persoane născute între 1981 și 1996). Tot mai multe persoane caută „proteine” pe etichetă, pentru a se încadra în tendința unui stil de viață activ. O altă tendință este cea a „etichetelor simple”. Clienții, în special generațiile tinere, preferă ingrediente mai scurte și produse mai puțin procesate . Carnea este percepută ca fiind mai naturală decât înlocuitorii vegani, care sunt de obicei ultraprocesați. În 2024, până la 74% dintre americani consideră carnea ca fiind o parte valoroasă a dietei și cea mai bună sursă de proteine. 
  • Spania a exportat 296 714 tone de carne și produse din carne în afara UE în ianuarie și februarie, ceea ce reprezintă o creștere de 12 % față de 2024. Vânzările de carne de porc au crescut cu 8,8%, ajungând la 254 606 tone, în timp ce carnea procesată a totalizat 52 666 tone, o creștere de 7%. 
  • Compania spaniolă producătoare de șuncă și cârnați Torre de Núñez încheie exercițiul financiar 2024 cu o creștere de 11% a cifrei de afaceri, ajungând la 40,6 milioane de euro. „Exporturile… către 35 de țări reprezintă deja 17% din venituri”. Torre de Núñez derulează un proiect de extindere la fabrica din Conturiz. Cu o investiție de peste 3,7 milioane EUR, se vor adăuga 3 000 m² de suprafață utilă, ceea ce va crește capacitatea de producție de mezeluri cu 40 %. 

Calendarul evenimentelor

  • Salón Gourmet transformă pavilioanele IFEMA Madrid în cea mai mare vitrină gastronomică din lume. Peste 2 000 de expozanți vor prezenta mai mult de 50 000 de produse, cu participarea a peste 100 000 de profesioniști – dintre care aproximativ 15 000 vor fi cumpărători străini din peste 100 de țări. Anul acesta, Salón Gourmets va ocupa șase pavilioane între 7 și 10 aprilie. 
  • „Food &Drink Expo”, un târg specializat al industriei britanice a alimentelor și băuturilor. Acesta va avea loc timp de 3 zile, de luni, 07 aprilie până miercuri, 09 aprilie 2025 în National Exhibition Centre (NEC) din Birmingham. 
  • WorldFood Poland este cel mai mare târg de produse alimentare din Polonia, care pune în legătură comercianți, comercianți cu amănuntul, producători și asociații industriale. Evenimentul anual are loc la Warszawskie Centrum EXPO XXI din Varșovia timp de 3 zile de marți, 08.04.2025 până joi, 10.04.2025 . 
  • ANUGA Select Brazilia este un târg internațional specializat în produse alimentare și băuturi. În acest an, târgul are loc timp de 3 zile, de marți, 08.04.2025 până joi, 10.04.2025 la Sao Paulo. 
Tiberiu Abraham, Dr.Abraham, Analiza Industriei Porcului
foto: Inquam

Toți vor să conducă lumea 

Așa cum s-a întâmplat și în urmă cu câteva săptămâni, în Serbia există un dezacord uriaș între fermieri și abatoare. La șase luni după o epidemie gravă de PPA în principala zonă de producție a porcinelor, fermierii iau în considerare prețuri mai mari pentru porcii lor, în contextul creșterii generale a prețurilor în Europa, în timp ce operatorii din sectorul cărnii preferă să importe doar elementele principale necesare. Cu o criză politică continuă, nu există nimeni care să medieze între cele două părți. 

Secretarul pentru sănătate și servicii umane numit de Trump, Robert F. Kennedy Jr., a continuat cu amenințările sale de reducere a locurilor de muncă într-o serie de agenții guvernamentale. Pierderile de locuri de muncă se cifrează la câteva mii, luând în considerare Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Institutele Naționale de Sănătate și Administrația pentru Alimente și Medicamente. Populismul este folosit pentru a câștiga alegerile, dar este de obicei urmat de o abordare mai profesionistă a problemelor administrative importante. Închiderea sau eviscerarea agențiilor mandatate să controleze sănătatea publică, bolile animalelor și producția alimentară nu pare să servească interesului general. 

Unii dintre cititorii mei știu că am ceva experiență în jurnalism. Era vremea când încă mai exista o oarecare deontologie în acest domeniu. Informația era verificată și reverificată înainte de publicare. Chiar și instituțiile media partizane din punct de vedere politic selectau știri favorabile cauzei lor, nu creau și distribuiau știri false. În ultimul deceniu, accesul facil la tehnologia mobilă și la social media a creat miliarde de „jurnaliști”. Oricine poate spune și scrie aproape orice și, în numele „libertății de exprimare”, acesta este imediat publicat și distribuit în întreaga lume. Din păcate, apetitul pentru senzațional este ușor de satisfăcut de orice anunț nebunesc, teorie a conspirației. 

Ultimele săptămâni au fost marcate de o criză în Ungaria și Slovacia, cauzată de mai multe focare de febră aftoasă (FA). Putem dezbate despre rapiditatea și eficiența măsurilor luate de administrațiile celor două state, este în regulă. Chiar și făcând acest lucru, comentariile ar trebui să fie făcute de profesioniști. Unii încearcă să-și aducă aminte de abordarea adoptată acum mai bine de 50 de ani, la ultimul focar, uitând unele schimbări „minore”: era perioada comunistă, măsurile erau dictate de partidul comunist și nimeni nu îndrăznea să nu se supună. Între timp, ca state membre UE, în acest domeniu se aplică reglementări, bazate pe știință. Dar, și aici, populația din statele afectate distribuie teorii ale conspirației sălbatice. Intervin și activiștii pentru protecția animalelor, precum și politicieni din opoziție. Toți vor să conducă lumea…

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

23 martie 2025, Dr. Abraham

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *