AJUTORUL DE STAT DE 100.000 EURO/300.000 EURO PENTRU FERMIERI: ministerul Agriculturii trebuie mai întâi să notifice Comisia Europeană

AJUTORUL DE STAT DE 100.000 EURO/300.000 EURO PENTRU FERMIERI: ministerul Agriculturii trebuie mai întâi să notifice Comisia Europeană AJUTORUL DE STAT DE 100.000 EURO/300.000 EURO PENTRU FERMIERI: ministerul Agriculturii trebuie mai întâi să notifice Comisia Europeană

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în 14 iunie, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume – fructe şi cartofi, (PL-x 8/01.02.2023).

Schema de ajutor de stat a fost instituită pentru susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport. 

Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producţiei comercializate şi se acordă anual, timp de trei ani, dar nu poate depăşi 100.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României la data comercializării, în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal, respectiv 300.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României la data comercializării, în cazul cooperativelor agricole înființate, organizate și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004, şi grupurilor/organizaţiilor de producători.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale notifică Schema Comisiei Europene. 

În situația în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei se completează și/sau se modifică în mod corespunzător. 

În termen de 30 de zile de la data primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adoptă, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a acesteia, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Fondurile necesare schemei instituite prin prezenta lege se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

PL-x 8/1.02.2023 a fost lansat de 63 de deputați și senatori PNL. 

Citește AICI forma trimisă la promulgare.

Forma finală cuprinde modificările operate la vremea respectivă de Comisia pentru Agricultură, condusă Florin Barbu, care ocupă, din 15 iunie, postul de ministru pentru Agricultură în cabinetul condus de Marcel Ciolacu.

Citește AICI amendamentele formulate de Comisia pentru Agricultură și preluate în textul final al legii.

AJUTORUL DE STAT DE 100.000 EURO/300.000 EURO PENTRU FERMIERI: ministerul Agriculturii trebuie mai întâi să notifice Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *