Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă pe an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa / Guvernul a aprobat programul de susținere

ajutor, guvern, scroafa, porci

Guvernul a aprobat, joi, programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024, sprijinul acordat fiind de 2.000 de lei pe scroafă pe an, în creştere cu 800 de lei faţă de 2023, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ are în vedere susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în vederea creşterii numărului de animale de reproducţie deţinute şi sporirea numărului de produşi valorificaţi de la acestea.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de minimis este de un milion de lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

„Facem precizarea că valoarea sprijinului a crescut faţă de anul 2023, de la 1.200 lei/ scroafă/ an, la 2.000 lei/scroafă/an”, se arată în comunicat.

Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv: producătorii agricoli PFA, II şi IF, producătorii agricoli societăţi agricole şi producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în BND; să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022.

De asemenea, beneficiarii trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap; să identifice şi să înregistreze produşii, potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022; să menţină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program, inclusiv prin procedura de înlocuire cuprinsă în actul normativ, până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Cererile de înscriere în Program se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene începând cu ziua următoare intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

Potrivit MADR, cererile de plată şi documentele justificative se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Sursa foto: Pexels / James Frid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *