Acneea se ameliorează cu acizi grași omega-3 și o dietă bazată pe plante, indică un nou studiu

omega-3, acnee, dieta, dieta mediteraneana Sursa foto: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Un studiu realizat la Universitatea Ludwig Maximilian din München și publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a arătat că o dietă mediteraneană bazată pe plante și suplimentele bogate în omega-3 pot îmbunătăți semnificativ acneea, transmite publicația Miami Herald.

Pe parcursul a 16 săptămâni, 60 de participanți cu acnee ușoară până la moderată au observat reduceri notabile ale leziunilor inflamatorii și neinflamatorii după ce au urmat dieta și au luat suplimente omega-3 derivate din alge. Inițial, 98,3% dintre participanți prezentau deficite de omega-3, dar severitatea acneei lor a scăzut semnificativ pe măsură ce au atins nivelurile țintă de EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), acizi grași omega-3 cheie.

Studiul a evidențiat faptul că, deși medicamentele pe bază de prescripție medicală rămân esențiale pentru tratarea acneei severe, intervențiile asupra stilului de viață, cum ar fi modificările dietetice, pot fi o completare valoroasă a tratamentelor convenționale.

Dieta mediteraneană recomandată participanților a constat în alimente neprocesate, de sezon, bogate în nutrienți, iar participanții au fost sfătuiți să reducă consumul de alimente ultraprocesate, lapte, produse lactate și carne.

În ciuda faptului că unii participanți au raportat o înrăutățire a afecțiunilor, majoritatea și-au îmbunătățit calitatea vieții, în special cei cu acnee papulo-pustuloasă, care afectează straturile profunde ale pielii. Cercetătorii au subliniat importanța înțelegerii declanșatorilor dietetici și a alimentelor benefice pentru acnee, menționând că o combinație de dietă, îngrijire a pielii, factori de mediu și psihosociali influențează sănătatea pielii, potrivit autoarei studiului, Dr. Anne Guertler.

Experți externi au susținut concluziile cercetării, dar au subliniat necesitatea unor studii mai ample și a integrării modificărilor stilului de viață cu tratamentele medicale stabilite. Ei au fost de acord că acizii grași omega-3 pot reduce inflamația și că dieta mediteraneană oferă multiple beneficii pentru sănătate.

Pentru un plan complet de tratament al acneei, pacienții sunt sfătuiți să consulte dermatologi care pot oferi îngrijire personalizată pe baza examinărilor fizice și a istoricului de sănătate.

Sursa foto: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *