Cum să alegi tipul de ceapă potrivit fiecărui preparat culinar/Toate sunt din familia Allium, dar fiecare tip de ceapă este unic, iar dacă le înlocuiești între ele mâncarea poate căpăta altă aromă

Xum alegi tipul de ceapa potrivit fiecarui preparat culinar Colaj G4FOOD

Ceapa este unul dintre cele mai des utilizate ingrediente din cămară. În Statele Unite, de exemplu, consumul mediu de ceapă pe cap de locuitor este de nouă kilograme pe an, conform unei asociații de sector.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Totuși, deși toate tipurile de ceapă fac parte din familia Allium și devin savuroase în supe, tocănițe, stir-fry-uri și nu numai, nu toate sunt la fel, potrivit delish.com. Fiecare are diferențe subtile – sau semnificative – în ceea ce privește aspectul și gustul. Unele sunt excelente crude, altele sunt perfecte pentru murat, iar multe dau ce e mai bun din ele când sunt gătite.

Ceapa galbenă, ideală pentru sotare și caramelizare

Alege această opțiune versatilă pentru sotare, fierbere lentă sau caramelizare.  Ceapa galbenă merge adăugată în aproape orice rețetă care necesită ceapă gătită. Nu este, în general, o ceapă pe care ai vrea s-o consumi crudă, deoarece crește în sol bogat în sulf și are un gust înțepător. Are o coajă aurie închisă și miez alb-gălbui. Este ușor de găsit și are un preț accesibil. Este delicioasă coaptă în stil „bloomin’ onion”, adăugată în orez prăjit sau gătită lent în tocăniță de vită.

Ceapa roșie, intens aromată și ideală crudă

Ceapa roșie are o aromă mai intensă decât cea galbenă, dar este mai crocantă și mai plăcută consumată crudă. Este ideală în salate, ca garnitură crocantă înăuntrul lipiilor cu care se prepară shaorma sau celebrele tacos mexicane. Merge și trecută ușor pe grătar adăugată în frigărui vegetariene sau murată în oțet, unde capătă o culoare vie. Este una dintre cele mai dulci varietăți, mai ales când este coaptă, friptă sau transformată în dulceață de ceapă caramelizată. Dacă nu ai ceapă roșie, poți folosi șalotă.

Ceapa albă, folosită frecvent în mâncăruri

Foarte versatilă, ceapa albă este vedeta bucătăriilor din întreaga lume. Aroma sa blândă, dar complexă, o face ideală atât crudă – în sosuri pentru burgeri – cât și în rețete de tip curry. Este folosită frecvent în mâncăruri mexicane precum guacamole, salsa de rosii sau huevos rancheros. Ca dimensiuni, variază de la mică la destul de mare.

Ceapa spaniolă are o aroma mai blândă decât ceapa galbenă

Adesea confundată cu ceapa galbenă, ceapa spaniolă este o varietate distinctă, cu un conținut mai scăzut de sulf, ceea ce îi conferă o aromă mai blândă. Coaja este de asemenea aurie, iar miezul albicios. Este de obicei mai mare decât ceapa galbenă, dar cele două pot fi înlocuite între ele în diverse preparate.

Ceapa dulce, delicioasă în salate

Există diverse soiuri, printre care Walla Walla, Maui, Texas Sweet și Vidalia, care sunt cele mai populare tipuri. Ceapa Vidalia provine din statul american Georgia. Are o formă mai rotundă, turtită, și o coajă ușor aurie. Majoritatea cepei dulci este mai deschisă la culoare decât cea galbenă. Strălucește atunci când este consumată crudă: feliată în salată de pepene, în dressinguri cu iaurt pentru o salată de castraveți sau ca petale de ceapă înmuiate în hummus cu usturoi, în loc de chipsuri.

Ceapa șalotă merge tocată în vinegrete sau transformată în chipsuri

Șalotele trăiesc într-o lume a lor (până în 2010, erau clasificate ca o specie diferită de Allium). Cresc în bulbi, ca usturoiul, și sunt un tip de ceapă cu un aer delicat. Au o coajă mov deschis și o aromă fină, mai subtilă decât a celorlalte cepe. Sunt excelente tocate mărunt în vinegrete, prăjite cu ghimbir și usturoi într-un curry de pui cu cocos sau transformate în chipsuri crocante de șalotă pentru decor.

Ceapa verde are o aroma blândă, perfectă pentru salate și umplut colțunași

Ceapă verde are tulpini lungi și subțiri și nu ar trebui înlocuită cu ceapa galbenă, albă, dulce sau roșie. Se vinde în legături și este consumată, în general, crudă. În rețete care folosesc atât partea albă cât și cea verde, partea verde este folosită pentru decor, iar partea albă pentru gătit. Aroma ei este mai blândă, perfectă pentru salate, supe, umpluturi pentru colțunași, omlete și clătite cu ceapă verde. Spală-le bine înainte de utilizare.

Prazul este delicios sotat sau fiert lent

Prazul este considerat ca fiind printre cele mai nobile cepe. Se vinde în legături de două-trei fire și este, de obicei, mai scump. Capătul verde, mai fibros, se folosește de regulă în supe. Capătul alb este fraged și delicios când este sotat sau fiert lent. Ca și ceapa verde, prazul poate ascunde murdărie între straturi, așa că trebuie spălat temeinic.

Tipurile de cepe pot fi înlocuite între ele?

Până la un punct, da. Sunt din aceeași familie – dar, ca și oamenii, fiecare ceapă are trăsături diferite. Au gusturi și texturi diferite care pot influența rezultatul final al unei rețete. În caz de urgență, înlocuirea cu o altă varietate nu îți va distruge mâncarea, dar poate schimba aroma.

Sfaturi pentru păstrarea cepei

Alege cepe care sunt netede, cu o coajă sănătoasă și fără zone moi. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat, într-o pungă de hârtie neînchisă sau într-un coș. După ce le tai, curăță-le complet, păstrează-le într-un recipient etanș la frigider și consumă-le în maximum șapte zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *