România are aproape 1.200.000 de vaci, dar, dintre acestea, doar 375.000 sunt vaci de lapte, spune Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui. Acesta susține că cifra aceasta de vaci de lapte nu este mică, dacă ținem cont că Ungaria are mai puține vaci de lapte, numai că aceasta obține producții mult mai mari, la un număr mult mai mic de vaci.
„Dacă în 2005 aveam 98% din efectivul de vaci aflat în gospodăria populației, adică cei cu unu-două vaci și media era 1,2 capete vacă pe exploatație, în 2015 am văzut că ușor-ușor încep să se dezvolte fermele cu mai mult de 100 de vaci.
Astăzi eu spun că au început să dezvolte fermele comerciale, fermele care introduc materie primă în circuitul economico-comercial și asigură motorul economic care produc acele, să zic, alimente, produse lactate pe care le găsiți pe rafturile hipermarket-urilor, magazinelor de proximitate și chiar și în piețele de cartier acelea-s foarte importante, că sunt fiscalizate, generează TVA, taxe, impozite și așa mai departe.
Și atunci eu zic, conform datelor de la registru, de prim cumpărători lapte APIA m-am uitat să văd câteva, câte vaci dau lapte pentru industrie în România, adică din cele 1.100.00 undeva la 375.000. Nu sunt puține, pentru că Ungaria are mai puține vaci decât noi și au producții mult mai mari.
Ideea este că au început și în România, în ultimii 3 ani, să apară ferme de peste 1.000 de vaci. Și acest lucru este foarte important, pentru că am înțeles și noi că trebuie să avem ferma și cisterna. O cisternă are 24-25.000l de lapte”, a declarat Dorin Cojocaru în cadrul producției G4Food „Agricultura în schimbare”.