Grapefruit din Turcia, cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis / Substanțele chimice detectate nu mai sunt autorizate în Uniunea Europeană

grapefruit, Turcia, pesticide, Romania foto: pexels.com/Engin Akyurt

România a transmis o notificare, joi, 18 aprilie, în sistemul european pentru alerte alimentare, cu privire la două probe de grapefruit cu reziduuri de  chlorpirifos și chorpirifos-metil peste nivelul maxim admis, țara de origine a fructelor fiind Turcia.

Probele au fost prelevate în 5 aprilie și au fost analizate în cadrul programului de autocontrol derulat de comerciant.

Prima probă a conținut 0,028 mg/kg, iar cea de-a doua probă 0,079 mg/kg. Nivelul maxim admis este de 0,01 mg/kg.

Cele două substanțe active, chlorpirifos și chorpirifos-metil, din categoria insecticidelor, nu au mai fost autorizate în Uniunea Europeană, din cauza unor posibile efecte genotoxice și neurotoxice, și au fost scoase din uz. Uniunea Europeană nu poate însă interzice utilizarea acestor pesticide în țările terțe, însă a impus un nivel maxim admis foarte scăzut, situat la limita detectabilității: 0,01 mg/kg. Depășirea acestei limite este nepermisă, iar proba în cauză este considerată neconformă.

Nivelul de risc este grav. ANSVSA a decis retragerea lotului de la destinatar. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *