Un produs găsit în multe automate de cafea ți-ar putea afecta vederea pe măsură ce îmbătrânești. Rezultatele surprinzătoare ale unui nou studiu

cafea luata de la un automat Sursa foto: Freepik

Un nou studiu sugerează o legătură între predispoziția genetică, consumul de cafea instant și riscul crescut de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD), o afecțiune care afectează vederea centrală la aproximativ 200 de milioane de persoane la nivel global, transmite MedicalNewsToday.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Majoritatea cazurilor de AMD sunt de tip „uscat”, care implică deteriorarea treptată a maculei oculare și nu are în prezent niciun tratament. Cercetarea, condusă de dr. Siwei Liu de la Universitatea de Medicină Hubei și publicată în Food Science & Nutrition, a analizat datele a peste 500.000 de participanți, utilizând studiile de asociere genomică UK Biobank și Finngen.

Participanții au fost grupați în funcție de preferințele lor în materie de cafea: decofeinizată, măcinată și instant. Rezultatele au arătat că persoanele cu predispoziție genetică la consumul de cafea instant aveau un risc de șapte ori mai mare de a dezvolta AMD uscată. „Această suprapunere genetică sugerează că ar putea exista căi biologice comune sau mecanisme metabolice care leagă preferința pentru cafeaua instant de riscul de a dezvolta AMD uscată”, a declarat Liu.

Cu toate acestea, nu s-a găsit nicio corelație între niciun tip de cafea și forma umedă a AMD.

cana care include cafea instant
Cafea instant. (Sursa foto: Freepik)

Experții care nu au participat la studiu au îndemnat la prudență. Dr. David Geffen a subliniat necesitatea unor dovezi suplimentare înainte de a recomanda pacienților să evite cafeaua instant: „Este mult prea devreme pentru a face ipoteze ample.” El a ridicat întrebări cu privire la cantitățile consumate, factorii socioeconomici și variabilele legate de stilul de viață care ar putea influența, de asemenea, riscul.

Dr. Benjamin Bert a subliniat implicațiile studiului pentru medicina de precizie și sănătatea alimentară: „Acest studiu subliniază încă o dată pericolele alimentelor foarte procesate, cum ar fi cafeaua instant deshidratată.” El a adăugat că „ar fi benefic să cunoaștem și alte alimente care ar putea prezenta riscuri pentru acești pacienți.”

În concluzie, deși studiul oferă informații convingătoare despre posibile interacțiuni între gene și dietă în cazul AMD, cercetătorii subliniază necesitatea unor investigații suplimentare înainte de a face recomandări dietetice definitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *