Dragi cititori,
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
câteva vești bune pentru industria porcină:
• Consiliul Miniștrilor Agriculturii din UE a decis să transmită Comisiei Europene necesitatea protejării denumirilor produselor alimentare de origine animală pentru a asigura o etichetare transparentă care să nu inducă în eroare consumatorii cu privire la produsele care imită carnea.
• Guvernul britanic investește 1 miliard de lire sterline într-un nou Centru Național de Biosecuritate pentru a consolida apărarea împotriva bolilor în Marea Britanie și pentru a contribui la prevenirea unor viitoare pandemii. Noul Centru Național de Biosecuritate din cadrul facilității de sănătate animală a Regatului Unit din Weybridge, Surrey, va îmbunătăți reziliența Regatului Unit împotriva bolilor animale. Primele laboratoare provizorii care vor sprijini cercetarea științifică critică în timpul transformării site-ului vor fi gata în 2027 și 2028. Lucrările principale de construcție vor începe în 2027, iar CNB va fi complet operațional în 2033/34.
• Campofrío investește 134 de milioane de euro într-o nouă fabrică de carne procesată în Utiel, Spania, care va înlocui o unitate situată la 75 km est, în Torrent, aproape de orașul Valencia. Unitatea din Torrent, care avea peste 300 de angajați, a fost avariată de un uragan în octombrie 2024.
• Panelul de consum alimentar pregătit de Ministerul Agriculturii din Spania cu privire la achizițiile efectuate de gospodăriile spaniole arată că, în primul trimestru al anului 2025, a existat o creștere de 5% a consumului de carne și produse din carne pe cap de locuitor, ajungând la 11 kg . Din această cifră, 8,11 kg reprezintă carne proaspătă, o creștere de 5,4% față de 2024. Carnea de porc a crescut cu 8,5%, ajungând la 2,53 kg. Produsele din carne au crescut cu 3,1%, ajungând la 2,57 kg. În ceea ce privește șunca afumată, scăderea cu 27,3% a consumului de șuncă întreagă este semnificativă, în timp ce consumul de șuncă feliată a crescut cu 13,6%. În funcție de tipul de șuncă, șunca de porc ”alb”a rămas stabilă, în timp ce cererea de șuncă iberică a crescut.
• Regiunea Brabant va introduce o nouă politică privind porcii înainte de sfârșitul anului, pentru a preveni riscul izbucnirii unei epidemii de pestă porcină africană (ASF) în Țările de Jos.
Calendarul evenimentelor
• Food & Drinks Malaysia by SIAL servește ca platformă specializată pentru promovarea industriei alimentelor și băuturilor în Malaezia și țările ASEAN. Are loc pe parcursul a 3 zile, de marți, 01.07.2025, până joi, 03.07.2025.
• Food & Drink Processing Expo (FDP Expo) este cel mai important târg comercial din India dedicat industriei inovatoare de prelucrare a alimentelor și băuturilor. Se va desfășura pe parcursul a 3 zile, de miercuri, 02 iulie, până vineri, 04 iulie 2025, în Coimbatore.
• IndoLivestock este cel mai important târg internațional din Indonezia dedicat creșterii animalelor, hranei pentru animale, produselor lactate și sănătății animalelor. Se va desfășura pe parcursul a 3 zile, de miercuri, 02 iulie, până vineri, 04 iulie 2025, în Surabaya.

Găsirea echilibrului potrivit
Cazul recent de PPA la mistreții din Renania de Nord-Westfalia, Germania, este cauzat de o variantă diferită a virusului față de cea găsită anterior în Germania de Vest și de Est, după cum a stabilit Institutul Friedrich-Loeffler (FLI). Noua variantă seamănă cu virusurile PPA din regiunea italiană Calabria, potrivit institutului. Având în vedere distanța, răspândirea se datorează probabil activității umane.
Între timp, în Vietnam, în ciuda disponibilității vaccinurilor înregistrate împotriva PPA, majoritatea producătorilor locali nu se grăbesc să-și vaccineze animalele. Există mai multe motive pentru acest lucru: neîncrederea în eficacitatea vaccinurilor, lipsa unor protocoale clare de vaccinare, lipsa informațiilor despre tulpinile de virus din regiuni și, nu în ultimul rând, lipsa unui sistem de compensare în caz de pierderi.
Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China a anunțat planuri de reducere a efectivului național de scroafe de reproducție cu 1 milion de animale, aducând stocul actual de scroafe de la 40,38 milioane la aproximativ 39,5 milioane. China a importat peste 760.000 de tone de carne de porc și organe de porc între ianuarie și aprilie 2025 (în creștere cu 1,8% față de anul precedent).
Europa se concentrează pe alte probleme: Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen și firma de consultanță Connecting Agri & Food au calculat costurile creșterii animalelor în condiții prietenoase cu animalele. Costurile anuale suplimentare, inclusiv pierderile de randament, se ridică la 1,3- 2,1 miliarde de euro pe an, echivalentul a 52-88 de euro pe gospodărie olandeză pe an.
În medie, prețul de vânzare cu amănuntul al produselor de origine animală crește cu 6-9%. Presiunea industriei de sacrificare din Germania asupra prețului porcilor a continuat, în timp ce Tönnies militează pentru mai mulți porci cu un nivel ridicat de bunăstare animală. Numărul redus de porci și greutatea mai mică în timpul verii nu susține această măsură. Organizarea pieței industriei porcului germane este bine structurată, permițând și o altă abordare, menționată de mai multe ori în articolele mele: scăderea prețului purceilor, așa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta. Totul ține de găsirea echilibrului potrivit!
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
2 iulie 2025, Dr. Abraham
Săptămâna 26, în intervalul 23 – 29 iunie 2025
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.