Ce mănâncă alpinistul Horia Colibășanu în ascensiunea sa pe vârful Nanga Parbat: Supă de brânză cu crutoane, salam, chapati, cașacaval, ceapă / ”Cortul e de 5 stele, super confortabil, cu loc special de gătit”

Alpinistul Horia Colibășanu mănâncă salam în noua sa ascensiune în Munții Himalya. foto: Facebook/@Horia Colibășanu

Unul din cei mai cunoscuți alpiniști români, Horia Colibășanu, din Timișoara, de profesie stomatolog, se află în această perioadă pe un traseu de cucerire a faimosului vârf Nanga Parbat din Munții Himalaya.  Românul pasionat de ascensiuni montane dificile ( a urcat până în prezent pe 15 vârfuri cu înălțimi de peste 8.000 m, printre care se numără Everst, cel mai înalt munte de pe Terra ) publică aproape zilnic note despre noua sa aventură la mari înălțimi, inclusiv despre ce mănâncă în cortul său, în condițiile vitrege din taberele situate la peste 4.000 de m altitudine: supă de brânză cu crutoane. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Chapati, ceapă și salam 

Luni, 16 iunie, a postat pe Facebook, că duminică, 15 iunie, a ajuns  ”în tabăra 1, după ce am urcat trei ore, lejer, fără să mă obosesc prea tare. All good. Au urmat alte trei ore de muncă serioasă: am săpat platforma, am pus cortul – la marea artă – și am făcut ceai. Cortul e de 5 stele, super confortabil, cu loc special de gătit. A meritat tot efortul”.

Mai departe, Colibășanu notează: ”După ce m-am instalat, am luat o pauză și m-am apucat de supă. Dilema clasică: roșii, pui sau brânză?  Am ales-o pe cea de brânză și crutoane. Pe lângă asta, un platouaș cu chapati ( lipie nedospită, n.m. ), ou, salam, ceapă și cașcaval – o masă serioasă pe la ora 17. Nu știu dacă a fost prânz târziu sau cină devreme, dar a mers perfect.

Mai am un plic de liofilizat ( liofilizare, un proces de deshidratare, n.m. ), teoretic suficient pentru două mese – niște paste cu pui și cremă. Dar ieri nu mi-au făcut cu ochiul. Am mâncare cam pentru încă două zile, deși nu cred că o să stau chiar atât. Zi plină, dar tare faină”. 

Pentru confirmare, Horia Colibășanu și-a făcut un selfie în cortul de 5 stele, cu meniul frugal, consumat la 4.800 de m altitudine.

Aventura continuă 

Alpinistul din Timișoara a publicat și marți, 17 iunie, câteva note despre ascensiunea sa pe Nanga Parbat:

”În prima noapte în tabăra 1, la aproape 5.000 de metri altitudine pe Nanga, am dormit, surprinzător, acceptabil. Asta deși, după trei-patru ore, salteaua a început să se dezumfle și m-am trezit simțindu-mă ca într-o barcă. Nu pot să o repar aici, porul e prea mic, mi-ar trebui o cadă ca să-l găsesc.

În timpul nopții a nins cam 12 centimetri, dar, ciudat, e foarte cald, sunt 4–5 grade Celsius.

M-aș fi dus mai sus, dar era cam periculos. Duminică, o avalanșă mare a lovit ruta chiar pe culoarul care se deschide după stânca ce protejează tabăra C1. Am decis să nu risc, așa că am revenit în tabăra de bază și aștept o fereastră de vreme mai bună ca să avansez spre C2”. 

Ce este Nanga Parbat

Nanga Parbat ( Muntele Pleșuv ) mai este numit și Diamir ( Regele Munților ). Înălțimea acestui vârf este de 8.125 m, poziția a noua la nivel mondial. Nanga Parbat a fost cucerit prima oară pe data de 3 iulie 1953 de alpinistul austriac Hermann Buhl. Este considerat unul din cele mai dificile vârfuri montane de atins de pe planetă, o veritabilă provocare pentru alpiniștii experimentați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *