Zece alimente bizare din antichitate care se mai consumă și astăzi / Unele sunt mai mult decât ciudate

Alimente bizare din antichitate care se mai consuma și azi FOTO: Dreamstime/06photo

Timpurile se schimbă, iar diferențele dintre trecut și prezent sunt numeroase. Pe măsură ce Imperiul Mongol, Dinastia Qing și Imperiul Otoman s-au prăbușit, iar omenirea s-a adaptat la noile realități, la fel s-au transformat și culturile și obiceiurile culinare, notează Listverse. Ceea ce ne surprinde, însă, este persistența unor feluri de mâncare din lumea antică. Ele ne par doar niște alimente bizare azi, dar au refuzat să părăsească mesele noastre chiar și în secolul al XXI-lea. E adevărat, însă, cele mai bizare dintre obiceiurile alimentare se mai păstrează doar în unele triburi din Papua Noua Guinee sau Fiji.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Iată zece ciudățenii alimentare din lumea antică pe care oamenii le consumă și astăzi:

  • Garum – Sosul de pește fermentat din Roma antică

Un sos făcut din pește lăsat la fermentat în vase de lut, sub soare, alături de ierburi precum mărarul și coriandrul. Era extrem de popular în Roma antică, comparabil cu ketchupul de astăzi. Se producea în mai multe variante, în funcție de calitatea peștelui și consistența lichidului.

  • Flamingo înăbușit

Considerat o delicatesă în Roma antică, flamingoul era consumat mai ales de bogați. Carnea sa se consumă și astăzi în anumite regiuni din China, Thailanda, Venezuela și Caraibe, deși este rară și controversată.

  • Laptele mesticabil

În Irlanda medievală, laptele era atât de dens și fermentat, încât trebuia mestecat ca un caș moale. Era o parte esențială a dietei înainte de introducerea cartofilor în secolul XVII.

  • Viermi „witchetty”

Larve mari, albe, care trăiesc în rădăcinile unor arbuști din Australia. Erau o sursă de proteine pentru aborigenii australieni și se consumau crude sau ușor prăjite. Se consumă și astăzi în unele zone.

  • Testicule de berbec murate

Un fel tradițional din Islanda. Testiculele erau fierte, apoi murate timp de luni întregi și presate într-un bloc. Se consumă în special iarna și se găsesc și în unele magazine din Islanda.

  • Frunze de arțar prăjite

O gustare japoneză veche de sute de ani. Se aleg frunze galbene proaspete, care se pun în saramură un an, apoi se prăjesc în aluat cu zahăr și susan. Sunt specifice orașului Minoh.

  • Ambergris (sau „aurul plutitor”)

O substanță produsă în intestinul cașaloților, folosită mai ales în industria parfumurilor. În trecut, era consumată în băuturi sau cu ouă. Deși este rar, unii oameni o folosesc și azi în preparate culinare.

  • Pârșul

Un rozător mic consumat frecvent în Roma antică. Este încă vânat și consumat în Croația și Slovenia, unde este considerat o delicatesă, în special pe insula Hvar.

  • Pământ (geofagia)

Consumul deliberat de lut sau sol, practicat din cele mai vechi timpuri. Se întâlnește și azi în unele regiuni din Africa de Sud, SUA și alte părți ale lumii. Este asociat uneori cu sarcina sau cu deficiențe nutriționale.

  • Cadavre (canibalism medical)

În trecut, în scopuri medicinale, se consumau părți din corpul uman, cum ar fi sânge, grăsime sau craniu. Practica era răspândită în Egipt, Grecia, China sau Mesopotamia. Canibalismul există și azi în unele triburi, cum ar fi Korowai din Papua Noua Guinee sau Naihehe în Fiji.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *