G4Food lansează seria de interviuri „Fântâna de sănătate”, moderate de nutriționistul G4Food Tania Fântână, cu invitați specialiști (nutriționiști, medici) și persoane care și-au schimbat radical alimentația și stilul de viață.
Primul invitat este Andi Cârlan, pacient oncologic diagnosticat cu cancer de colon în 2019, care împărtășește experiența sa de 5 ani de luptă continuă cu boala.
Andi Cârlan a fost diagnosticat cu cancer de colon în 2019, după ce a mers să doneze sânge. O serie de investigații au confirmat prezența unui cancer agresiv, iar de atunci, Andi se află într-o luptă continuă cu boala, care a recidivat de mai multe ori.
„Mâncam prost, foarte prost”
Înainte de diagnostic, rutina zilnică a lui Andi era una haotică, marcată de mese neregulate, consum frecvent de fast-food și ignorarea oricăror recomandări legate de o alimentație sănătoasă. „Nu mâncam dimineața, începeam cu o cafea sau două. Mâncam prost, foarte prost și, de regulă, când apucam, foarte des, mâncam la birou sau în mașină,” a declarat Andi.
Punctul de cotitură a venit după prima operație, când medicul său a insistat pe importanța mișcării. Andi, un sedentar convins, a descoperit treptat plăcerea mersului pe jos, inițial motivat de dorința de a se recupera și de a reduce durerile. „Nu-mi doream să fac mișcare, n-aveam chef să mă plimb, dar voiam să nu am dureri, voiam să mă refac cât mai repede, voiam să pot din nou să-mi ridic fetițele în brațe”. A subliniat, de asemenea, importanța unei abordări graduale a mișcării, avertizând împotriva forțării excesive care poate duce la frustrare și abandon.
În ceea ce privește alimentația, Andi s-a confruntat cu un potop de recomandări extreme și contradictorii, de la „fără zahăr deloc” la „fără carne roșie deloc”. Această lipsă de coerență l-a dus într-un „dezechilibru fantastic”. Salvarea a venit de la un medic care i-a recomandat o dietă echilibrată, personalizată, similară cu cea a unei persoane sănătoase, dar adaptată nevoilor sale specifice de pacient oncologic cu obezitate sarcopenică. Andi a învățat că zahărul și carnea roșie pot fi consumate cu moderație, iar fructele și legumele crude, deși sănătoase, trebuie preparate termic în cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit, pentru a evita infecțiile.
Experiența lui Andi cu „interdicția grătarului” este emblematică pentru necesitatea unei comunicări empatice și concrete din partea specialiștilor. Limitarea grătarului, un prilej important de socializare pentru el, a contribuit semnificativ la o stare depresivă. Ulterior, a aflat că riscul vine de la contactul direct cu flacăra deschisă, iar prepararea cărnii pe grătar electric sau tigaie grill este o alternativă sigură. „Părerea mea, ca pacient și ca cetățean simplu, e că de asta avem nevoie: ca specialiștii să își folosească competența și cunoștințele pe care le au, dar să ne vorbească ca unor copii, ca să putem să înțelegem și să putem să aplicăm de a doua zi”, a declarat Andi.
„E important să nu încetăm niciodată să căutăm cea mai bună soluție pentru noi”
Acum, Andi încearcă să mențină o alimentație echilibrată, evitând extremele. A redus semnificativ consumul de fast-food și zahăr, dar fără a le elimina complet, înțelegând că echilibrul emoțional este la fel de important ca cel rațional. „Dacă la finalul unei mese știu că am mâncat exact ce trebuie, perfect, dar mă simt mizerabil, pentru mine este o luptă pierdută”.
Ca navigator de pacienți, Andi Cârlan este adesea întrebat „Ce să mănânc?”. El subliniază importanța de a căuta informații, de a consulta specialiști cu care rezonezi și de a nu te teme să ceri o a doua opinie. „E important să nu încetăm niciodată să căutăm cea mai bună soluție pentru noi”, a concluzionat Andi. El avertizează, de asemenea, împotriva dietelor drastice și a extremelor, încurajând o abordare holistică a sănătății, care include atât tratamentul medical, cât și aspectele emoționale și sociale.
Sprijinul celor din jur a fost esențial pentru Andi, care a subliniat că „Cancerul nu este boala unui singur om. Cancerul afectează oamenii din jurul unui pacient cu cancer cel puțin la fel de mult ca pe pacient însuși, dacă nu chiar mai mult”. Nevoia unei echipe de suport este crucială, având în vedere și costurile financiare enorme și scăderea dramatică a veniturilor asociate cu boala.
Interviul complet cu Andi Cârlan este disponibil pe platforma G4Food, în video-ul de mai sus.