Lipie sau pâine? Ce alegem când vrem să slăbim? / Tania Fântână (nutriționist): „Dacă vrei să renunți la pâine dar folosești lipie, să știi că ieși mai prost la calorii și nu o să obții deficitul caloric pe care îl sperai”

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Mi s-a întâmplat să văd tot mai des în ultima vreme în jurnalele nutriționale ale oamenilor cu care lucrez, lipie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Curiozitatea, oferta de pe piață impresionantă de pâine și produse asociate acesteia ne fac să mai cumpărăm din când în când și alte produse decât cele cu care am crescut, tradiționale. Nimic rău în asta dar haideți să analizăm un pic cele două produse și să vedem dacă într-adevăr caloriile și avantajele nutriționale țin cu pâinea sau cu lipia.

Care dintre cele două este mai bună?

După cum știți și am subliniat mereu, modul sănătos sau nesănătos în care mâncăm depinde de un cumul de factori și nu doar de unul singur dar haideți să vedem din ce ingrediente sunt făcute fiecare dintre cele două produse.

Pâinea:

Ingrediente de bază:

  • Făină (albă sau integrală)

  • Apă

  • Drojdie

  • Sare

  • Uneori zahăr sau ulei

Valori nutriționale (100 g de pâine albă):

  • Calorii: ~250 kcal

Lipia (tipică pentru shaorma, sandwich-uri wrap):

Ingrediente de bază:

  • Făină (de obicei albă)

  • Apă

  • Sare

  • Ulei

  • Uneori praf de copt sau drojdie

Valori nutriționale (100 g de lipie):

  • Calorii: ~290-320 kcal. Diferența pozitivă de calorii față de pâine vine din cantitatea mai mare de ulei adăugată în lipie decât în pâine.

Și mai e ceva aici. În momentul în care știm că mâncăm ceva ce teoretic este mai dietetic decât varianta originală de produs, mâncăm mai mult. În plus, „felia” de lipie este mult mai mare decât felia de pâine și ne vine foarte greu să lăsăm bucăți nemâncate din ea. De obicei terminăm toată acea bucată. Plus că dacă îți faci un wrap, vrei nu vrei, folosești toată bucata de lipie întrucât apoi ți se împrăștie toată opera de artă pe haine. Nimeni nu vrea așa ceva.

Avantajul principal al lipiei este că e foarte practică. Poți înfășura în ea absolut orice. De la brânză cu legume, la carne cu murături și cartofi prăjiți, de la guacamole la falafel. Și mai are avantajul că rezistă destul de bine pe termen îndelungat dacă o păstrezi la frigider. Dar același lucru este valabil și pentru pâine.

Sigur că atunci când ții dietă este importantă fiecare economie de calorii dar este mult mai important ce sosuri adaugi, câți carbohidrați, ce cantitate de grăsime are carnea pe care o pui fie pe lipie fie pe pâine decât ce alegi dintre cele două.

Referitor la gramaje avantajul pâinii este că e mai aerată, că vizual, la același gramaj, ocupă mai mult spațiu decât lipia. Luați și asta în calcul atunci când vă faceți sandvișurile sau când puneți pâine sau lipie pe masă.

La fel ca pâinea, și lipiile pot fi făcute în casă.

Ingrediente pentru 4 lipii:

  • 200 g făină integrală (sau amestec 50% integrală, 50% albă pentru gust mai blând)

  • 120 ml apă călduță

  • 1 lingură ulei de măsline (opțional – poți reduce sau omite pentru și mai puține calorii)

  • ½ linguriță sare

Opțional:

  • ½ linguriță praf de copt (pentru o textură mai moale)

· Amestecă făina, sarea (și praful de copt dacă folosești) într-un bol.
· Adaugă apa călduță treptat și frământă până obții un aluat moale, dar nelipicios. Dacă e prea lipicios, mai adaugă puțină făină.
· Lasă la odihnit 10-15 minute, acoperit.
· Împarte în 4 bile egale și întinde-le subțire (cam 2 mm grosime), în formă rotundă.
· Coace fiecare lipie într-o tigaie antiaderentă, uscată (fără ulei), câte 1-2 minute pe fiecare parte, până sunt coapte.

O astfel de lipie are aproximativ 125 kcal și ca să fie o masă completă de prânz poți adăuga 150 g carne slabă sau pește, legume tip salată sau legume trase la wok, mujdei de usturoi sau dressing de iaurt grecesc. Dacă ești vegetarian poți folosi 1 avocado mic și aproximativ 100 g de mozzarella sau telemea, alături de multe, cât mai multe legume și frunze de salată de sezon.

Așadar, dacă vrei să renunți la pâine dar folosești lipie, să știi că ieși mai prost la calorii și nu o să obții deficitul caloric pe care îl sperai. Dacă folosești lipie pentru că ți se pare ceva nou și interesant, atunci alege variantele integrale, poți încerca să o gătești chiar tu acasă și ai grijă la ce ingrediente adaugi ca umplutură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *