Pâinea unsă cu untură de porc nu se consumă doar la noi în Ardeal/ În sudul Spaniei această grăsime amestecată cu diverse condimente reprezintă un mic dejun tradițional

paine cu untura colorata, retete, mic dejun, Spania, retetele Juanitei

„Manteca colorá” (în traducere „untură colorată”) este un preparat tradițional andaluz, mai ales din zona rurală a sudului Spaniei. Se mănâncă în special la micul dejun sau ca gustare și este iubită pentru gustul său intens, aromat și sățios.

Era consumată de muncitorii agricoli și de păstori, în vechime, pentru că oferă energie de lungă durată și se păstrează ușor chiar și în clima caldă din sudul Spaniei. A devenit un simbol al micului dejun tradițional andaluz, în special în regiuni ca Sevilla, Córdoba sau Cádiz.

Ingrediente:

Untură de porc

Boia dulce (și dacă vă place, iute)

Oregano uscat

Frunze de dafin

Usturoi (tocat sau întreg, după gust)

Sare

(Opțional) Bucăți mici de carne de porc (ex. carne tocată sau cârnați mărunțiți)

Prepararea păinii cu untură și condimente 

Pune untura de porc într-o tigaie adâncă, la foc mic. Când e topită complet, adaugă boia (fără a o arde), usturoiul (întreg sau pisat), oregano, frunza de dafin și sarea.

Dacă vrei, poți adăuga și bucățele de carne de porc sau felii de cârnat mărunțite și care se vor prăji ușor în untură.

Lasă totul să se gătească la foc mic 15-20 de minute, amestecând ocazional.

După ce s-au amestecat aromele, se toarnă într-un borcan sau castron și se lasă la răcit. Când se răcește, se va întări și va căpăta o culoare roșiatică uniformă.

Cum se servește?

La fel ca și la noi în Ardeal, pe pâine proaspătă sau pâine prăjită. Se întinde ca un unt.

Se servește ca atare sau cu feliuțe subțiri de carne ori ou ochi deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *