Cireșele de Jerte (DOP), mari, dulci și cu gust intens, trebuie culese manual, pentru a nu distruge savoarea fructelor/ Din acest sezon vor fi exportate și în China

productie slaba de cirese in Italia in acest an FOTO: Dreamstime/ Adil Celebiyev

Cireașa reprezintă o sursă de trai pentru mii de familii din Extremadura, Spania, în special în regiunile Jerte și La Vera din provincia Cáceres, unde se cultivă una dintre cele mai valoroase comori gastronomice ale zonei: Cireașa de Jerte, recunoscută oficial prin Denumirea de Origine Protejată (DOP). Doar în cadrul Grupului de Cooperative Valea Jerte sunt reuniți peste 2.500 de agricultori, ceea ce generează un impact economic major în întreaga regiune, relatează ABC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Astăzi, celebrele cireședin Jerte ajung în aproape toate țările europene, având o prezență semnificativă în Germania, Italia, Regatul Unit și țările scandinave. Este un produs apreciat pentru calitatea sa și gustul deosebit, care a reușit să cucerească piețe foarte diverse – iar acum, se dorește pătrunderea pe piața din China.

După vizita premierului spaniol Pedro Sánchez la omologul său chinez Xi Jinping, China a anunțat deschiderea pieței pentru cireșele spaniole. Totuși, reprezentanții sectorului agricol subliniază că acest rezultat nu este meritul exclusiv al guvernului actual, ci rezultatul unui efort de peste zece ani pentru accesul pe piața chineză.

Oportunitate pentru cireșele din Jerte

Deschiderea acestei noi linii de export este văzută drept o oportunitate uriașă pentru cireșele din Extremadura. Mónica Tierno, directoarea generală a Grupului de Cooperative Valea Jerte, recunoaște potențialul uriaș al acestei piețe, dar cere și prudență: „Trebuie să fim cumpătați și să abordăm procesul pas cu pas, de-a lungul mai multor ani”, avertizează ea.

Între China și piața locală

Producătorii de cireșe din Jerte au fost deja în contact, în anii anteriori, cu inspectori chinezi și speră ca, în lunile următoare, să facă pași importanți pentru a îndeplini toate cerințele protocolului de export. Totodată, Tierno subliniază că piața locală nu va fi neglijată: „Cireașa din Jerte va continua să fie prezentă în Jerte, cu siguranță”.

În Extremadura, cooperativa colaborează atât cu marile lanțuri de retail din Spania, cât și cu distribuitori care aprovizionează micile magazine de fructe.

Producția crește, dar suprafețele nu

În ultimii șapte ani, producția de cireșe din Spania a fost în continuă creștere. Anul acesta, datorită ploilor din ultimele luni, recolta se va amâna, dar se așteaptă să fie mai abundentă decât cea de anul trecut. În cazul cireșei din Jerte, nu mai este loc pentru extinderea suprafețelor cultivate – obiectivul principal fiind creșterea calității, nu a cantității. Accentul se pune pe două aspecte: mărimea fructului și intensitatea gustului.

Culesul – o provocare/ Fiecare fruct se culege manual

Culesul cireșelor este un proces extrem de delicat, care necesită multă grijă și muncă manuală: „Este nevoie de atenție și dexteritate, nu se poate face mecanizat, pentru că s-ar compromite calitatea fructului. Cireșele trebuie culese una câte una.”

Cooperativa suferă constant din cauza lipsei de forță de muncă, în principal pentru că sezonul de recoltare durează doar trei luni, fiind dificil de concurat cu alte culturi care oferă angajamente mai lungi. În plus, în zonă nu există suficiente opțiuni de cazare pentru muncitorii sezonieri, motiv pentru care, uneori, cooperativa închiriază un hotel local pentru a le oferi adăpost.

Anul acesta, anticipând din nou lipsa de personal, au fost solicitate autorizații pentru recrutarea de muncitori din alte țări. Astfel, 79 de femei din Maroc au fost selectate pentru a lucra în centrul hortofructicol alături de alți 1.000 de angajați.

Pentru a contracara aceste dificultăți, producătorii mizează și pe inovație. Recent, au fost certificate trei noi soiuri de cireșe din Jerte, care au ca scop nu doar diversificarea, ci și prelungirea sezonului de recoltare.

Un simbol al regiunii

În ciuda provocărilor, cireșa din Jerte rămâne un simbol al gastronomiei din Extremadura, un model de succes care continuă să cucerească piețele europene. Acum, provocarea este de a pătrunde și pe piața chineză – fără a uita, însă, că adevărata problemă constă în lipsa forței de muncă necesare pentru a culege aceste fructe valoroase, care, de multe ori, rămân neculese în pomi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *