Un studiu recent, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a descoperit că înlocuirea gustării tale obișnuite cu doar o mână din această nucă populară poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Acest lucru se datorează faptului că este bogată în antioxidanți, grăsimi mononesaturate și fibre – toate fiind esențiale în lupta împotriva bolilor de inimă, arată NY Post.
Studiul, desfășurat pe parcursul a 12 săptămâni, a inclus 138 de adulți care aveau cel puțin un factor de risc pentru bolile de inimă, precum tensiune arterială ridicată, niveluri crescute de colesterol, nivel ridicat de zahăr în sânge sau indice de masă corporală (IMC) mare.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unul a continuat să urmeze dieta obișnuită, în timp ce al doilea grup a fost instruit să consume aproximativ 50-60 g de nuci pecan pe zi. Rezultatele au fost surprinzătoare. Cei care au consumat nuci pecan au arătat îmbunătățiri semnificative în dieta generală și o reducere a riscului cardiovascular.
„Înlocuirea gustărilor obișnuite cu nuci pecan a îmbunătățit factori de risc esențiali pentru bolile de inimă, inclusiv nivelul colesterolului și calitatea dietei”, a spus Kristina Petersen, profesor asociat de Științe Nutriționale la Penn State și autor principal al studiului.
Studiul susține beneficiile cardiovasculare ale consumului de nuci și oferă noi perspective asupra modului în care acestea pot fi integrate în alimentația zilnică.
Atenție la sănătatea vasculară
Totuși, înainte să dai fuga să îți cumperi un pachet mare de nuci pecan, trebuie să știi că studiul nu a găsit dovezi clare că acestea îmbunătățesc sănătatea vasculară (adică buna funcționare a vaselor de sânge), așa cum cercetătorii sperau.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
De asemenea, participanții care au consumat pecan au luat, în medie, aproximativ 0,7 kg în greutate. Acest lucru se poate explica prin faptul că pecan au un conținut caloric ridicat – aproape 200 de calorii la 30 de grame.
O posibilă explicație pentru creșterea în greutate ar putea fi și faptul că participanții nu au eliminat complet gustările nesănătoase, cum ar fi biscuiții sau chipsurile, așa cum era prevăzut în studiu.
Nucile Pecan, un aliat în dieta sănătoasă
Chiar și așa, cercetătorii au constatat că cei care au consumat nuci pecan au avut o îmbunătățire de 17% a calității generale a dietei. Acest lucru susține ideea că acest tip de nuci pot fi o parte benefică a unei alimentații sănătoase, mai ales dacă sunt consumate în locul gustărilor mai puțin sănătoase.
Descoperirile acestui studiu sunt susținute și de cercetări anterioare. De exemplu, un studiu din 2021 a arătat că un consum zilnic de 68 de grame de pecan timp de 8 săptămâni a dus la o scădere de aproape 5% a colesterolului total și scădere cu 6,4% – 9,5% a colesterolului „rău” LDL.
Nucile pecan primesc atenția pe care o merită
Comparativ cu alte tipuri mai populare precum migdale sau fistic, nucile pecan sunt mai puțin studiate. Acest nou studiu oferă o recunoaștere bine-meritată beneficiilor lor pentru sănătatea inimii!
Așadar, dacă îți dorești o gustare sănătoasă și hrănitoare, nucile pecan sunt o alegere excelentă. Atâta timp cât le consumi cu moderație.
