Paste proteice cu semințe de floarea soarelui în compoziție sau cremă de floarea soarelui cu leurdă? Sunt deja pe piață, dar le poți prepara și acasă. Cum mai poți folosi semințele de floarea soarelui în alimentația cotidiană?

seminte floarea soarelui foto: freepik.com
Sunt un aliment vechi semințele de floarea soarelui, dar în ultima vreme tot mai mulți producători îi redescoperă calitățile. Ele încep să devină un ingredient important și versatil în tot mai multe produse inovative, cu înalte calități proteice. Există deja de ani buni pe piață cremele simple din semințe de floarea soarelui, similară rudei sale medio-orientale numită pasta tahina, din semințe de susan. Dar au început să apară și altele mai creative și am enumerat mai jos câteva dintre cele mai interesante. Sunt, toate, idei care se pretează la a fi experimentate în casă, pentru că a ști să faci ceva singur nu este în contradicție cu a cumpăra gata făcut, dar te poate ajuta la nevoie.

PastaSole, paste cu semințe de floarea soarelui în compoziție, noutatea momentului

Primele paste cu semințe de floarea soarelui de pe piață sunt pe punctul să fie lansate în Italia, anunță agenția de știri Ansa. Se numește PastaSole și este rezultatul colaborării unei societă din industria pastelor, Sgambaro, și Cereal Docks, un grup industrial italian activ în zona producției de uleiuri și prelucrare semințe și fructe oleaginoase.
foto: alimentando.info

Potrivit companiilor care au elaborat proiectul, soluția obținută permite obținerea unor paste cu un nivel dublu de proteine față de pastele obișnuite: 28% proteine naturale, comparativ cu valoarea medie de 13,5% a pastelor tradiționale.

În plus, procentul ridicat de proteine permite și reducerea nivelului de carbohidrați, ceea ce face ca aceste paste să aibă un procent de 47% carbohidrați, față de cele circa 72%, în mod tradițional, și 8% fibre, în comparație cu 1-2%, în pastele obișnuite. PastaSole fierbe rapid (7-8 minute) și are un gust delicat și poate înlocui pastele tradiționale, pentru că au tot un gust neutru, doar cu o ușoară tentă de sapiditate în plus, au anunțat producătorii.

„Ne-am concentrat investițiile pe floarea-soarelui pentru că este o cultură rezilientă, care se adaptează la schimbările climatice și cu o mare rezistență la boli. Promovează biodiversitatea, atrăgând insecte polenizatoare, necesită puțină apă, motiv pentru care se adaptează în toate tipurile de sol, inclusiv în cele din zonele afectate de secetă”, explică președintele companiei Sgambro, Pierantonio Sgambaro.

Cremă tartinabilă fermentată din semințe de floarea soarelui

Aparține firmei franceze biovie.fr o cremă tartinabilă fermentată, o noutate pe piață. Iar pe modelul ei, și alte creme tartinabile fermentate, din nuci, alune, migdale, castane etc, fermenții buni pentru digestie fiind un sector în mare creștere.

foto: biovie.fr

Este un produs proaspăt, nepasteurizat, conține fermenți probiotici proveniți din procese de fermentație lactică ce se dezvoltă pe parcusul a 48h. În plus, după cum explică producătorul, au fost eliminați din produs compușii potențial alergeni, iar față de o pastă tartinabilă normală această versiune este mai ușor digerabilă și mai bogată în micronutrienți.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Creme tartinabile de floarea soarelui cu arome naturale

foto: zwergenwiese.de

Se numește Zwergenwiese o companie germană specializată în producția de alimente inovative, în speță vegetariene și din ingrediente bio, și propune o gamă întregă de creme tartinabile din floarea soarelui. Poate prima și cea mai interesantă este cea cu adaos de leurdă, apoi mai sunt cu adaos de ceapă verde, hrean, rucola și roșii, busuioc, chimen etc.

Cum altfel mai putem introduce semințele de floarea soarelui în dieta zilnică

În afară de produsele descrise și care pot fi eventual experimentate în propria bucătărie, există o listă lungă de modalități de a folosi semințele de floarea soarelui în alimentația zilnică, date fiind calitățile lor nutritive: înainte de orice, pot fi o gustare rapidă, între mese. Sau pot fi adăugate în cereale la micul dejun, pe modelul müsli. Dar merg și în orice tip de aluat, sărat sau dulce, întregi sau trecute prin mixer.

În ce privește mesele principale, pot fi adăugate în salate, supe sau sandvișuri, dar și peste paste sau în orice compoziție, inclusiv în carnea pentru chiftele sau hamburger. Mai putem să le măcinăm și pot fi adăugate în pesmet atunci când facem șnițele sau orice altceva pané.

Pentru a face singuri o cremă de pus pe pâine, eventual cu un adaos după preferințe în ea, e nevoie doar să prăjim ușor semințele în cuptor – mai degrabă uscate decât prăjite. Se trec prin mixer la viteză cât mai mică, folosind un minim de apă necesar, fiartă și răcită. Odată preparată, se poate ține câteva zile bune în frigider, închisă în borcan etanș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *