Planul alimentar al înotătorului David Popovici pentru Jocurile Olimpice de la Paris de anul trecut a fost făcut cu un an înainte de începutul competiţiilor, a declarat, marţi, Dragoş Luscan, specialist în kinetoterapie şi fitness, transmite Agerpres.
El a vorbit în cadrul evenimentului „Sănătate şi nutriţie: responsabilitate şi acţiune” de la Ambasada Franţei.
Luscan a lucrat de-a lungul timpului cu mai mulţi sportivi, printre care campionul olimpic David Popovici, cu care colaborează de şapte ani.
Specialistul a spus că, pentru el, nutriţia este mai degrabă “educaţie pentru creier”.
„La Jocurile Olimpice, unde l-am însoţit (pe Popovici – n.r.), a trebuit să facem un plan alimentar cu aproximativ un an de zile înainte să mergem la Paris. Ne-am orientat în zona în care am locuit să vedem ce restaurante sunt, ce magazine sunt, să vedem dacă putem să ne procurăm de la aceste magazine alimentele de care avem nevoie. Pentru că degeaba vine un expert din America şi ne recomandă alimente care se găsesc doar acolo, dacă noi din punct de vedere genetic suntem ancoraţi în pământurile noastre şi suntem obişnuiţi ca din moşi-strămoşi să mâncăm ceea ce găsim aici”, a arătat Dragoş Luscan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
O parte din alimente – a detaliat acesta – au fost aduse din România, iar o altă parte – de la magazinele franceze.
„Planul alimentar al oricărui sportiv trebuie să fie într-o corelaţie foarte puternică cu ceea ce facem noi la exerciţii, cu ceea ce facem noi în momentul în care vrem să recuperăm un sportiv, cum facem un plan alimentar ca el să aibă rezultatele cele mai bune în momentul în care o să aibă competiţia”, a spus nutriţionistul.
El a adăugat că principiile prezentate de el nu se aplică doar în cazul sportivilor, iar în cazul unui copil, spre exemplu, este vorba de a creşte sănătos.
„Nutriţia are, din punctul meu de vedere, rolul cel mai important, alături de educaţia fizică şi de mişcarea fizică”, a subliniat Dragoş Luscan.
Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a evidenţiat importanţa predării nutriţiei în şcoli. „Programul ‘Cornul şi laptele’ sau cele care vizează distribuirea de fructe proaspete la şcolari au fost implementate şi pentru a oferi elevilor acces la produse nutritive”, a arătat ea.
Mai mult, a spus că în România obezitatea este cel de-al patrulea factor de risc pentru ani de viaţă pierduţi prin dizabilitate după hipertensiune, consum de tutun şi factori de risc alimentari. Pârvu a mai arătat că două din 100 de persoane se aflau în evidenţă medicală cu diagnostic de obezitate în 2022, cu cele mai multe cazuri înregistrate la femei şi în mediul urban.
Evenimentul de la Ambasada Franţei a fost organizat în contextul Summitului “Nutrition for Growth”, care va fi organizat la Paris pe 27 şi 28 martie şi care urmăreşte să aducă în atenţia publicului importanţa unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos.
“Scopul este să sublinieze rolul fundamental al nutriţiei în societatea contemporană”, a spus ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery.
Diplomatul a evidenţiat printre obiectivele Summitului care va avea loc la Paris integrarea nutriţiei ca pilon esenţial al dezvoltării – în cazul ţărilor în curs de dezvoltare -, lupta împotriva formelor de malnutriţie, atenţia asupra unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate.
Acest aspect din urmă, a explicat el, “este o responsabilitate atât individuală – fiecare alege ce mănâncă şi ce nu mănâncă -, cât şi una colectivă – a familiilor, şcolilor, spitalelor, a statului”.