Firma spaniolă Biorevaleaf, din care fac parte Centrul Tehnologic de Cercetare și Dezvoltare a Alimentului Funcțional, Universitatea din Granada, societatea de producere a uleiului Torres Morente și Cooperativa Agroalimentară din Granada, a organizat o întâlnire pentru a analiza progresele în cercetarea privind valorificarea frunzelor de măslin. Scopul proiectului este de a transforma acest produs secundar în ingrediente funcționale pentru alimentație și în uleiuri îmbogățite cu compuși bioactivi de înaltă valoare adăugată, anunță Agroinformacion.
Prin tehnici de fermentație combinate cu metode de extracție durabile, Biorevaleaf își propune să valorifice proprietățile frunzelor de măslin pentru a dezvolta ingrediente bogate în fibre, proteine și compuși fenolici, precum hidroxitirosol, tirosol, oleuropeină agliconă, oleaceină și oleocantal. Acești compuși au un mare potențial pentru industria alimentară și pentru dezvoltarea de uleiuri de măsline cu proprietăți benefice pentru sănătate.
Proiectul nu reprezintă doar un progres în economia circulară a sectorului, ci și promovează cooperarea între industria uleiului și centrele de cercetare. Inițiativa va permite obținerea unui randament economic mai mare din subprodusele măslinului, favorizând crearea de locuri de muncă și diversificarea sectorului agroalimentar. În plus, impactul său pozitiv asupra mediului va contribui la reducerea deșeurilor generate de producția de ulei de măsline, aliniindu-se la principiile durabilității și bioeconomiei.