Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane din Miercurea-Ciuc, inițiator al unui proiect pentru crearea unui laborator național care să verifice produsele apicole: „Sunt printre cele mai falsificate de pe piața europeană!”

Consumul de miere este benefic pentru sănătate Foto: Pexels

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane din Miercurea-Ciuc va depune în acest an un proiect cu finanțare europeană la ADR Centru, pentru crearea unui laborator național de care să verifice produsele apicole, conform Radio Târgu Mureș.

Există un proiect preliminar al Institutului, finanţat de Ministerul Agriculturii, care a pornit de la declinul major al populaţiilor de albine, la nivel mondial, implicit la noi în țară, a explicat pentru RTM directorul ICDCRM din Miercurea-Ciuc, Szep Róbert: „Produsele apicole sunt unele dintre cele mai falsificate de pe piața europeană. Consumatorul trebuie să știe exact ce consumă și trebuie să scoatem în evidență calitatea mierii din România, în raport cu mierea pe care o importăm. Laborator de referință înseamnă că, atunci când există suspiciuni în ceea ce privește un produs, ministerul trebuie să aibă un laborator certificat, omologat, pe care se bazează și care poate să dea niște analize prin care se dovedește dacă produsele apicole respective corespund standardelor. Noi dorim să accesăm fonduri europene și lucrăm deja la un proiect major în acest sens”.

Szep Róbert mai spune că institutul apicol existent în România funcționează ca societate comercială, mai sunt câteva laboratoare de analiză private și la diverse DSVSA-uri, dar un laborator de referință specializat pe produse apicole nu există.

El atenționează că populaţiile de albine sunt într-un declin major la nivel mondial, lucru confirmat și de directorul Apicola SA Mureș, Cristina Cojocaru, care a declarat că jumătate din familiile de albine din județ au dispărut anul trecut, din cauza unei boli necunoscute: „În toamna anului trecut ne-am confruntat cu pierderi mari la familiile de albine și nu știm încă exact motivul. E o boală pe care încă nu am depistat-o, tratamentele pentru bolile uzuale s-au făcut, dar fără efect. Fenomenul s-a manifestat mai mult la stuparii care practică stupăritul în pastoral, la familiile de albine pe pavilioane. Sunt stupari care au pierdut aproape toate familiile de albine și care au început să dispară după ce au fost aduse acasă din pastoral, practic înainte de iernare”.

În județul Mureș sunt înregistrați la Apicola SA aproape 450 de apicultori, mulți luând în considerare din ce în ce mai serios ideea de a renunța la afacere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *