Supă cremă de topinambur, cu crutoane picante. Sau cu ciuperci sotate și brânzeturi adăugate la final, ca fel unic

supa crema de topinambur reteta cu topinambur reteta cu napi idei de pranz idei de cina reteta de cina vegetariana foto: dreamstime.com/ Ziashusha
Tubersculii cunoscuți astăzi internațional sub denumirea de topinambur nu sunt altceva decât simplii napi pe care îi mâncau bunicii noștri în vremurile în care oamenii se hrăneau cu multe alimente vegetale din flora spontană. Cresc pe lângă cursurile de apă și fac niște flori galbene foarte frumoase toamna, iar partea comestibilă a plantei o reprezintă tuberculii care cresc în pământ.
Turculi de topinambur/napi. foto: pixabay.com
Tot tuberculi sunt și cartofii, dar, spre deosebire de ei, cei de topinambur conțin foarte puțin amidon și sunt mult mai dietetici. Din acest motiv sunt recomandați pentru persoanele cu diabet sau cu probleme de obezitate.  Iar la gust seamănă între ei, fără însă a risca să-i confundăm. Li se mai spune, curios, și Jerusalem artichoke, deși antichoke înseamnă anghinare, cu care napii nu au nici o legătură de rudenie biologică.
Rețeta de mai jos este extrem de ușor de preparat, practic gătim la un loc legumele, adăugându-le într-o anume ordine în procesul de preparare, apoi mixăm totul cu un mixer vertical. Completând direct în farfurie cu o parte proteică la libera inspirație, avem un fel complet, ideal pentru un prânz ușor. La fel de bun și la cină.
Flori de napi. Foto: pixabay.com

Ingrediente pentru 4 porții de supă cremă de topinambur

500 g topinambur

1 cartof mediu

1 ceapă medie

500 ml supă de legume

1/2 lămâie

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


sare

ulei de măsline

100 g ciuperci

100 g brânză telemea sau feta

Procedeu

Curățați cartoful și topinamburul, apoi tăiați-le în bucăți mici. Dacă tuberculii de topinambur sunt proaspeți și fragezi, îi putem lăsa cu coajă.

Puneți bucățile de topinambur într-un bol cu apă și suc de lămâie pentru a preveni oxidarea.

Tocați mărunt ceapa și căliți-o într-o cratiță cu puțin ulei de măsline. Adăugați cartoful și topinamburul scurs bine peste ceapă.

Amestecați puțin pentru a le căli, apoi acoperiți cu supa fierbinte. Merge și cu apă, dar cu supa nivelul aromatic este mult superior.

Lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute, adăugând supă caldă dacă este necesar.

Potriviți de sare, apoi mixați cu un blender de mână până obțineți o supă fină și omogenă.

Serviți supa-cremă cu ciuperci sotate și un strop de ulei de măsline extravirgin. Sau doar cu crutoane picante, e suficient să fie trecute rapid prin tigaie cu un strop de ulei și un strop de ardei iute, sub orice formă.

Sau, sotăți câteva ciuperci tăiate felii și le adăugați deasupra direct în farfurie, completând eventul și cu brânză rasă. Servit cu pâine bună, devine un fel complet.

Notă: Nimic nu ne împiedică, dacă vrem, ca alături de ciuperci să aruncăm repede și câteva cuburi de bacon.

Sau, de ce nu, câteva boabe de fasole sau de năut sotate bine cu ulei picant în tigaie.
Ultima dar nu cea din urmă, câțiva creveți trași la tigaie cu puțin sos de soia și lămâie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *