Ceva dulce. Chiacchiere, cele mai populare dulciuri care se mănâncă peste tot în Italia în perioada Carnavalului

Mihaela Găneț 2 martie 1 comentarii 11367 vizualizări
ceva dulce chiacchiere desert de carnaval reteta traditionala italiana alternativa la gogosi foto: dreamstime.com@Andreadonetti

Chiacchiere sau bugie, dulciurile care simbolizează în Italia Carnavalul. E plin de tot felul de dulciuri de la nordul la sudul Italiei în perioada Carnavalului, dar acestea sunt cele pe care le putem găsi peste tot, chiar dacă sub alte denumiri: chiacchiere la Napoli și în Sicilia, frappe la Lazio, bugie în Piemonte și Liguria, cenci, în Toscana.

În ciuda diversității de denumiri, este vorba despre același desert: aluat subțire și crocant, din ouă, făină, unt și zahăr, prăjit în ulei din abundență și pudrat cu zahăr pudră. De încercat ca alternativă la gogoși.

Nu sunt deloc complicat de făcut, deși aspectul lor ușor diafan ar putea da impresia că nu e așa. E nevoie de un aluat îmbogățit cu lichior de anason, sau oricare altul, în lipsă, și coajă rasă de lămâie. Pentru un rezultat perfect, este recomandat să amestecăm inițial ingredientele cu mâna într-un bol, apoi să mutăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și să continuăm frământarea. Apoi întindem aluatul cu un sucitor, în strat subțire. Fiind o rețetă mai mult decât tradițională, circulă o infinitate de rețete. Am ales pentru ilustrare varianta oferită de blogerița cu cei mai mulți followers din Italia, Benedetta Rossi.

Ingrediente pentru 24 de bucăți

1 ou

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


1 lingură de zahăr

1 lingură de ulei de floarea soarelui

1 vârf de cuțit de sare

140 g făină

coajă rasă de lămâie

aromă de anason sau alta, după preferință

ulei pentru prăjit

zahăr pudră pentru decorat

Procedeu

Batem oul într-un bol de lucru cu o furculiță,  adăugăm lingura de zahăr și lingura ulei de floarea-soarelui, coaja rasă de lămâie și alte eventuale arome, apoi sarea, și începem să amestecăm cu mâinile.

Adăugăm treptat făina și începem să frământăm în bol, apoi continuăm să lucrăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină până devine neted și omogen.

Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute la temperatura camerei.

Întindem aluatul cu sucitorul pentru a obține o foaie subțire. Presărăm puțină făină pe măsură ce lucrăm și e nevoie, dar minimul indispensabil.  Cu o rotiță ondulă sau chiar un cuțit, tăiem aluatul mai întâi în fâșii pe latura scurtă, apoi pe latura lungă, pentru a obține dreptunghiuri.

Încălzim uleiul pentru prăjit într-o tigaie și testăm cu o bucățică de aluat: dacă se ridică la suprafață, uleiul este cald suficient. Prăjim în serie și le întoarcem de câteva ori pentru a se rumeni uniform pe toate părțile.

Se scot pe hârtie absorbantă și se pudrează cu zahăr.

Dacă nu vrem să le prăjim, pe putem pune in cuptor sau în air fryer la 200 °C  timp de 1o, respectiv 5 minute, o serie.

Comentarii

  1. La noi se numesc ‘minciunele’! Mai nevinovate decât minciunile politicienilor de la putere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *