Curmalele sunt considerate un „superfruct” datorită beneficiilor lor multiple pentru sănătate, iar un medic gastroenterolog susține că includerea acestora în alimentația zilnică poate contribui la reducerea riscului de cancer de colon și la îmbunătățirea sănătății ficatului, conform Express.co.uk.
Dr. Joseph Salhab, gastroenterolog certificat și cunoscut pe TikTok sub numele de @thestomachdoc, a atras atenția asupra beneficiilor curmalelor într-un videoclip care a devenit rapid viral. Cu 1,9 milioane de urmăritori, medicul împărtășește frecvent sfaturi despre sănătatea digestivă.
„Mănânc două curmale în fiecare zi pentru sănătatea intestinului și a ficatului,”, a explicat Dr. Salhab.
El a subliniat că acest fruct are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face prietenos cu nivelul de zahăr din sânge. În plus, curmalele stimulează dezvoltarea a două tipuri benefice de bacterii intestinale, bifidobacterii și lactobacili, având un efect prebiotic.
„Persoanele care consumă mai multe curmale ar putea avea un risc mai mic de cancer de colon datorită conținutului ridicat de polifenoli și faptului că ajută bacteriile benefice să producă butirat, un compus care protejează împotriva cancerului de colon”, a explicat medicul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Curmalele pot contribui și la prevenirea bolii ficatului gras, datorită conținutului lor bogat în polifenoli și antioxidanți
Cercetările susțin această ipoteză. Un studiu citat de National Institutes of Health (NIH) din SUA sugerează că un consum mai mare de curmale și alte fructe uscate poate reduce riscul de cancer de colon.
Mai mult decât un aliat al digestiei, curmalele pot contribui și la prevenirea bolii ficatului gras, datorită conținutului lor bogat în polifenoli și antioxidanți.
Dr. Salhab a dezvăluit și modul său preferat de a consuma acest „superfruct”: „Deschideți o curmală, adăugați câțiva miezuri de nucă în interior și obțineți o gustare sănătoasă, mai ales dimineața”.
În ciuda conținutului caloric mai ridicat decât al fructelor proaspete, curmalele sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale și fibre. Specialiștii în sănătate le-au lăudat de mult timp pentru potențialul lor în reglarea glicemiei, reducerea inflamațiilor și diminuarea riscului unor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă, Alzheimer sau diabetul.
Potrivit Healthline, curmalele conțin antioxidanți puternici, precum flavonoidele, carotenoizii și acidul fenolic, care contribuie la reducerea inflamațiilor și la promovarea stării generale de bine.
Inca un poveste din ciclul ce trebuie sa mananci in fiecare zi ca sa…
Daca as aduna toate povestile de prin ziare cu aceste recomandari cred ca se ajunge la cateva mii de calorii bune…ceea ce este foarte sanatos…