Tu cât te lași influențat de influenceri? Asociația scriitorilor și realizatorilor TV specializați pe gastronomie din Marea Britanie îi îndeamnă să fie „mai onești” în recenzii

credibilitatea influencerilor de food Guild of Food Writers influencer food Chetna Makan, Guild of Food Writers UK. foto: chetnamakan.co.uk

Când alegem un local unde să ieșim să mâncăm, care sunt criteriile de selecție? Cât e alegere rațională, analitică, și cât emoție de moment? Ne informăm să înțelegem cât mai mult profilul localului sau ne transformăm brusc în câinele lui Pavlov? Ne ghidăm după recenzii, după recomandările cunoscuților sau dăm repede o căutare pe rețele și luăm de bune recenziile influencerilor? E un bun criteriu acela de a te lăsa influențat de cineva pe care nu-l cunoști și care spune lucruri pe care nu le poți verifica?

Sunt întrebări care în zgomotul de fond al promovării fără reguli nu se mai aud, dar câte cineva încă și le pune. Recenziile au devenit din ce în ce mai populare și au înlocuit treptat opiniile argumentate, specializate, influente, mai mult sau mai puțin obiective. E bine? E rău?

Iată ce crede un reprezentant al Guild of Food Writers, asociația profesională a scriitorilor și realizatorilor de emisiuni despre mâncare din Marea Britanie, ai cărei membri includ autori, prezentatori, editorialiști, creatori de conținut și jurnaliști.

Creatorii de conținut online ar trebui să fie „mai sinceri” în recenziile despre mâncare pe care le postează online, spune Chetna Makan, vicepreședinte al GFW. Ea crede că o mare parte din acest tip de conținut este „exagerat” și nu are la bază un set de cunoștințe și perspectiva, contextul, pe care le oferă criticii culinari tradiționali, potrivit portalului BBC. Ea a mai spus că  există o „explozie de creatori” care fac videoclipuri online despre mâncare, dar a adăugat că „nu are încredere” în mulți dintre ei.

Companiile de multe ori preferă influencerii zgomotoși în locul persoanelor cu competențe

Chetna Makan, autoare a opt cărți de bucate și creatoare de conținut online, a spus că este „dificil” pentru cei care vor să intre în industrie prin rutele tradiționale, petru că „sunt din ce în ce mai puțini critici culinari în presa scrisă, pentru că nu mai există prea multă presă scrisă”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Încercând să demonteze puțin mecanismele activității de food content creator și autocenzura pe care unii și-o impun din nevoia de a menține bune relații, ea a explicat că, în timp ce cineva care scrie pentru un ziar are siguranța oferită de acea platformă, un creator independent s-ar putea gândi că, dacă vorbește negativ despre mâncarea unui restaurant, „nu va mai fi invitat data viitoare”.

A adăugat că această temere nu este nejustificată, deoarece multe companii aleg să colaboreze cu creatori care fac conținut „exagerat și foarte animat”, în loc să lucreze cu „oameni cu adevărate cunoștințe, muncă și perspectivă reală asupra bucătăriilor”.

Totodată, a mai spus ea, acești creatori „exagerați” sunt, de asemenea, mai predispuși să obțină parteneriate de brand, în care companiile plătesc un influencer pentru a vorbi despre produsul lor. Unii influenceri, afirmă ea, „susțin fiecare brand posibil”.

„Nu căutăm să facem recenzii negative”

Cara Jackson, o creatoare de conținut din Irlanda de Nord, a replicat spunând că, deși unii creatori „o fac doar pentru vizualizări”, ea a „încercat mereu să fie cât mai sinceră posibil”.

Cara Jackson, creatoarea din spatele contului @nifoodreviews, care are peste 50.000 de urmăritori pe TikTok și Instagram, spune că „mulți oameni ne ascultă și își cheltuiesc banii câștigați cu greu la un restaurant”.

„Au fost mai multe ocazii în care am făcut videoclipuri și am fost dezamăgită de mâncare, iar atunci am împărtășit această opinie. Nu căutăm să facem recenzii negative, dar dacă avem o experiență negativă, o vom împărtăși”, a mai comentat ea.

Influencerița crede că zonele de acțiune ale celor două grupări sunt împărțite, și anume: influencerii recenzează localuri mai populare, în timp ce criticii merg în restaurante de fine dining.

„Dacă e vorba despre un nou local de burgeri sau un nou lanț de fast food, oamenii se bazează pe rețelele sociale, de acolo își iau informațiile.”

Influenceri vs. critici culinari

Chestionat pe subiect, Ashley French, proprietar al restaurantelor French Village și Orto din Belfast, crede că influencerii sunt un „mix” de stiluri și abordări. „Depinde cine sunt; sunt unii care sunt autentici, apoi sunt alții care probabil doar vor o invitație la orice eveniment”, spune el.

El a mai explicat că, deși influencerii vizitează des restaurantele sale, el nu îi invită și nu le oferă plată sau mese gratuite. „Noi preferăm să avem grijă de cei care plătesc”, explicând că după părerea sa oamenii sunt mai predispuși să aleagă să mănânce la restaurantele sale pe baza recomandărilor celorlalți care le frecventează, mai degrabă decât de pe rețelele sociale.

Reguli pentru conținut sponsorizat

Cara Jackson a subliniat că parteneriatele de brand sunt „foarte importante” pentru a ajuta influencerii să „supraviețuiască financiar”. Dar a adăugat că nu va recomanda ceva ce nu i-a plăcut în recenziile plătite.

Ed Senior, director de conformitate la Advertising Standards Agency, a declarat pentru BBC News NI, că „scopul” marketingului prin influenceri este ca oamenii să poată „creeze publicitate într-un stil pe care știu că urmăritorii lor îl apreciază pentru că este similar cu conținutul editorial”. „Pentru noi, acesta este motivul pentru care este extrem de important ca atunci când este vorba despre publicitate, să fie absolut clar că este marcată ca atare”, a adăugat el.

El a explicat că, dacă un brand solicită unui creator să facă un videoclip și îl plătește fie cu bani, fie cu o masă gratuită sau cu reducere, atunci conținutul trebuie clasificat ca publicitate. Odată dezvăluit ca publicitate, acesta trebuie să respecte și anumite reglementări, inclusiv să fie „exact și corect”.

Pe lângă educarea creatorilor de conținut, Senior a spus că acțiuni de aplicare a regulilor împotriva celor care nu le respectă ajută la crearea unui sector mai conform.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *