Curiozități agri-food 13 februarie: Usturoiul era folosit de gladiatorii romani pentru forță și rezistență

Usturoiul era folosit de gladiatorii romani pentru beneficiile sale Foto: Colag G4Food/Dreamstime/Yann Poirier

Da, usturoiul era considerat un aliment esențial pentru gladiatorii romani datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate și rezistență fizică.

Gladiatorii, cunoscuți și sub numele de hordearii („mâncătorii de orz”), aveau o dietă bazată pe carbohidrați (orz, leguminoase) pentru energie și rezistență. Usturoiul era adesea inclus datorită beneficiilor sale asupra forței fizice și sănătății generale. Romanii credeau că usturoiul îmbunătățește circulația sângelui și ajută la recuperarea rapidă a mușchilor după lupte grele sau antrenamente intense. În plus, avea rol de antibiotic natural, protejând gladiatorii de infecții și boli.

Studiile moderne confirmă ceea ce romanii intuiseră: usturoiul poate crește nivelul de oxid nitric din sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând oboseala musculară. Aceasta ar fi fost o mare necesitate pentru gladiatori, care trebuiau să reziste în lupte dure și să se recupereze rapid.

Utilizat și ca amuletă de protecție

Pe lângă consumul alimentar, usturoiul era purtat uneori de gladiatori ca talisman protector împotriva răului, fiind considerat un simbol al forței și curajului.

Nu doar romanii foloseau usturoiul pentru performanță fizică. Grecii antici îl dădeau soldaților înainte de bătălii. Egiptenii îl ofereau muncitorilor care construiau piramidele pentru a le crește rezistența.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Astăzi, usturoiul este considerat un „superaliment” datorită proprietăților sale antimicrobiene, antiinflamatoare și energizante. Gladiatorii știau ce fac!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *