Caesar’s salad, am descoperit cu toții această combinație, înseamnă la origine un mix de parmezan, crutoane de pâine și salată verde, căreia îi conferă multă valoare adăugată dressingul ei special în perfect echilibru, plin de gust și savoare. Sosul practic face din această salată aparent simplă un adaos mereu interesant în orice meniu, inclusiv pentru că are o consistență care reușește să lege foarte bine ingredientele și să vehiculeze aromele, fiind ușor cremoasă, dar nu prea mult.
Dar putem considera rețeta clasică de salată Caesar și un simplu punct de plecare, un template pe care mai putem adăuga ceva, după propria inspirație. Adaosul clasic, de cele mai multe ori, este pieptul de pui, gătit separat după bunul plac și adăugat la restul componentelor salatei, în bucățele mici. Un adaos proteic ce se potrivește bine și ca gust.
Dar în afară de pui, ce mai putem adăuga într-o Caesar’s salad? O idee foarte reușită este combinația de măr cu boabe de rodie: sunt amândouă fructe specifice iernii, înseamnă un aport în plus de alimente vegetale în stare proaspătă și întregesc tabloul. Reusesc să dea și mai multă valoare adăugată combinației.
Iar dacă e iarnă și avem nevoie de ceva cald, e tipul de salată pe lângă care stă foarte bine un ceai aromat și călduț. Iar pentru un plus de „cald”, putem adăuga în salată crutoanele la final, după ce le-am încălzit ușor.
Ingrediente pentru 4 porții de Caesar’s salad cu mere și rodie
150 g pâine care începe să se usuce
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
50 g parmezan
200 g salată verde, oricare tip de mix preferat
2 mere
1 rodie
opțional, 200 g piept de pui
pentru dressing:
50 g ulei, ideal de măsline
sare, piper
1 gălbenuș de ou
1 lămâie, sucul și coaja
1 lingură muștar, ideal de Dijon
3 fileuri de anșoa (se folosește ca potențiator de gust în multe preparate)
1 lingurită sos Worchestershire/sos de soia, în lipsă
Procedeu
În caz că folosim salată provenită dintr-o căpățână, o spălăm, scurgem bine, tăiem și pregătim pentru a fi amestecată cu restul ingredientelor. Dacă folosim un mix din comerț, e deja și mai simplu, e deja gata de a fi folosită.
Pregătim crutoanele tăind pâinea cuburi de circa 1m latura, le trecem rapid prin puțin ulei sau unt într-o tigaie antiaderentă, până devin ușor crocante și capătă puțină culoare. Le putem deja da puțin gust în plus cu un strop de sare și piper. Le lăsăm momentan deoparte când sunt gata.
În aceeași tigaie, trecem rapid folosind puțin ulei fâșiile de piept de pui tăiate foarte subțiri. Asezonăm cu sare și piper, eventual și un strop de sos de soia. Într-un minut, două, sunt gata, atunci când încep să prindă culoare. Lăsăm deoparte tigaia cu puiul în ea.
Tăiem mărul – curățat de coajă sau nu – în felii foarte subțiri, și desprindem și boabele de rodie din structura vegetală albă care le ține unite, după ce am dat la o parte coaja.
Tăiem brânza parmezan în ceea ce italienii numesc „fulgi”: adică felii extrem de subțiri, folosind un simplu cuțit de curățat coaja cartofilor. Sub această formă, aroma se transferă mult mai bine la restul componentelor salatei. Lăsăm deoparte și aceste felii aproape transparente de parmezan și pregătim dressingul, toate componentele salatei sunt gata. Le vom adăuga pe toate într-un bol mare după ce preparăm întâi în el sosul.