Conopidă gratinată la cuptor este o rețetă specifică ierni ușor de preparat și care îmbină gustul cu proprietățile nutritive. Poate fi cu o doză minimă de compromis, folosind brânzeturile și un strop de sos bechamel, dar poate fi și în variantă mai puțin calorică, folosind o combinație aromatică tipică dietei mediterane. Iar dacă ne inspiră ideea de un fel complet, odată ce folosim cuptorul, putem adăuga și o cantitate relativă de paste și obținem astfel un fel unic, complet, ideal pentru masa de seară.
Este o rețetă foarte simplă, dar pentru un rezultat optim e nevoie de o conopidă proaspătă: verificați ca inflorescențele să fie albe, fără pete, iar partea interioară să fie dură, fermă, cu frunzele neveștejite. Apoi, e important ca buchețelele, atunci când o mărunțim, să nu fie nici prea mari, nici prea mici: dacă sunt prea mari suferă la capitolul gust, iar dacă sunt prea mici riscă să se descompună și să devină o masă fără formă. Tot opțional, dacă ținem la un nivel proteic mai ridicat, putem adăuga felii de ou fiert în compoziția pe care o dăm la cuptor. La fel, dacă dorim un gust mai complex și nu ne satisface doar conopida, putem completa și cu un amestec aromatic de tip mirepoix, ceapă, morcov, țelină.
Ingrediente pentru 4 porții de conopidă gratinată
- 1 conopidă medie
- 200 g roșii cherry
- 60 g parmezan ras sau brânză feta
- 40 g pesmet
- măsline negre, circa 100 g
- 1 lingură paprika dulce, eventual și un strop din cea afumată
- sare, piper, ulei
- opțional, 100 g paste format mic
Procedeu
Desfaceți conopida în buchețele de dimensiuni egale. Spălați-le sub jet de apă rece și opăriți-le în apă clocotită cu sare timp de 8-10 minute. Trebuie să rămână încă relativ crocante. Scurgeți-le și lăsați-le să se răcească.
Tăiați roșiile cherry în jumătăți și amestecați-le cu măslinele tăiate în jumătate și ele. Într-un bol, amestecați pesmetul cu sare, piper proaspăt măcinat, boia afumată și parmezanul ras. Omogenizați bine compoziția.
Preîncălziți cuptorul la 200°C, funcție statică. Ungeți fundul unei tăvi cu ulei de măsline extravirgin. Așezați buchețelele de conopidă cu partea superioară în sus. Adăugați roșiile cherry distribuindu-le uniform. Presărați amestecul de pesmet și parmezan deasupra, apoi stropiți cu puțin ulei de măsline. Coaceți timp de 20 de minute. După acest interval, setați cuptorul pe funcția grill și mai gătiți timp de 5 minute, până când suprafața devine aurie și crocantă. Același efect îl putem obține și dacă adăugăm compoziția într-o tavă cu pereții subțiri și de dimensiuni mici care să încapă în air fryer, unde e nevoie să stea circa 15 minute. Este o metodă care aduce în timp un important consum de energie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Scoateți conopida gratinată din cuptor și serviți-o caldă dar nu fierbinte.