Orez la cuptor, un preparat simplu în privința ingredientelor, economic și ușor de realizat, dar plin de savoare. Este un preparat declinat în diferite versiuni în mai multe regiuni italiene, ca alternativă mai rapidă la pastele la cuptor.
E și foarte ușor de preparat, practic se amestecă orezul prefiert cu sosul de roșii și brânzeturile rase, apoi se dă la cuptor. Frumusețea acestui preparat tradițional este că poate fi adaptat la ingredientele pe care le avem la îndemână, ca în orice rețetă tradițională. Putem adăuga ouă fierte tăiate bucăți, fâșii de șuncă sau de cuburi de bacon, mazăre, ciuperci etc.
Ingrediente pentru 4 persoane
300 g orez obișnuit
200 g cașcaval dulce sau afumat
100 g Parmiggiano Reggiano/Grana Padano
500 g suc de roșii de tip passata
busuioc verde
oregano verde sau uscat
1 bulb de usturoi
pesmet, unt
ulei, sare, piper
Procedeu
Începem pregătin sosul: încălzim uleiul de într-o tigaie antiaderentă mare și îl aromatizăm cu bulbul de usturoi tăiat în două, pe care apoi îl eliminăm. Atenție, nu trebuie să se ardă. Adăugăm passata de roșii, busuiocul proaspăt, sare, piper după gust și aducem la punctul de fierbere. Reducem flacăra la minim, acoperim oala și lăsăm să fiarbă până când devine mai concentrat, circa jumătate de oră.
Între timp, fierbem orezul în apă cu sare la punctul de fierbere și îl oprim cu 3 minute înainte de timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Îl clătim cu apă rece, îl scurgețem din nou și îl transferăm într-un bol, adăugând un fir de ulei și amestecând, pentru a împiedica boabele să se lipească între ele.
Adăugăm peste el sosul de roșii pregătit, cașcavalul ras sau cuburi și trei sferturi din parmezanul ras. Eventual, alte ingrediente, conform explicațiilor anterioare. Potrivim de sare și piper și amestecăm.
Transferăm toată compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu pesmet, nivelăm cu dosul unei linguri și presărați deasupra restul de parmezan, încă puțin pesmetul și câteva cuburi mici de unt ici și colo.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 °C timp de aproximativ 15 minute. Scoatem din cuptor, lăsăm câteva minute și servim, așezând tava direct pe masă.