O idee dietetică pentru masa de seară. Salată de țelină cu parmezan și nuci, cu dressing vinegrette aromatizat cu anșoa, servită cu pâine de secară

salata de telina si parmezan reteta de salata de telina idei de cina reteta dietetica pentru cina dressing cu ansoa foto: sisboomblog.com

O salată plină de aromă și gust dar săracă în calorii este de cele mai multe ori soluția pentru a reveni în formă, după perioada sărbătorilor. E drept că e rece, dar putem compensa cu o felie sau două de pâine de secară prăjită, încheind masa cu un ceai cald. Sau chiar începând cu o porție de supă ușoară de legume, caldă, cu salata pe post de felul doi.

Pentru circa 4 porții folosim partea de sus a unei țeline Apio întregi, adică buchetul de frunze și o parte din tulpini, până la jumătate. Restul îl folosim la supă. Opțional, putem adăuga și o mână de salată verde. Completăm cu restul ingredientelor, aromatizăm și condimentăm bine într-un bol mare, asta e secretul oricărei salate reușite. Cum anume, în explicațiile de mai jos.

Ca sfat general, este bine să avem mereu în frigider fie un borcan de fileuri mici de anșoa, fie câteva de hamsii, fie chiar hering afumat. Sunt ingredientele ideale cu care putem să improvizăm la moment o masă, folosind ce avem la îndemână, pentru că adaugă sapiditate oricăror alimente.

Ingrediente pentru 4-6 porții de salată de țelină cu parmezan și nuci

1 țelină Apio
50 g parmezan
pătrunjel proaspăt
2 linguri nuci măcinate
1 filé de anșoa sau, în lipsă, de hamsii
câteva linguri de ulei, preferabil de măsline
1 ceapă verde, doar partea albă
2 linguri oțet balsamic sau de mere
1 linguriță muștar Dijon
sare, piper

Procedeu

Secretul pentru a aromatiza bine această salată constă în a amesteca direct în dressing fileul de anșoa. Capătă, astfel, multă valoare adăugată, atunci când îl adăugăm la salată.
Într-un bol mare, în care vom servi salata direct la masă, amestecăm bine oțetul, muștarul, ceapa verde tăiată foarte fin și fileul de anșoa. Treptat, adaugăm uleiul amestecând continuu până când obținem un fel de sos dens care a înglobat aer. Îl asezonăm cu sare și piper.
Adaugăm țelina tăiată astfel: tulpinile lungi de 2-3 cm, frunzele tocate mărunt, ca și pătrunjelul. Amestecăm bine țelina cu sosul din bol, acoperim lăsăm câteva minute să se întrepătrundă aromele.
Apoi adăugăm parmezanul în felii foarte subțiri, ca niște soldi, apoi nucile măcinate și pătrunjelul.
Amalgamăm delicat pentru ca amestecul să fie uniform și e gata.
Această salată de țelină cu parmezan se servește obligatoriu cu pâine prăjită. Orice pâine am avea la indemână, la limită, deși cea cu secară e ideală.
Pentru cine ar putea considera că e prea puțin această salată ca fel unic, o poate servi ca garnitură pe lângă o porție de pui sau pește.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Variante

În afară de a înlocui fileul de anșoa cu hamsii și a adăuga o mână de salată verde, acest tip de salată se pretează la foarte multe variante. De exemplu, se poate elimina pur și simplu aroma de pește, pentru cine nu o îndrăgește. În acest caz, putem completa salata cu felii de mere sau de pere, cu boabe de rodie sau cu frunze de radicchio amărui.

Eventual, putem pur și simplu înlocui aroma de pește cu un alt gust decis care conferă sapiditate: brânză gorgonzola. E suficient să încălzim câteva linguri de lapte, în care diluăm circa două linguri de gorgonzola, adăugând acest dressing peste salată, urmând același procedeu. Combinația țelină-gorgonzola-pere este una clasică în Italia și aparține gastronomiei piemonteze.

Citește și: https://g4food.ro/retetele-juanitei-xato-sau-xatonada-o-salata-lejera-cu-gusturi-de-mare-si-pamant-un-fel-de-mancare-din-zona-litoralului-catalan/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *