Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății intestinale și conținutul bogat de potasiu, ciupercile pot fi savurate atât crude, cât și gătite. Pot fi păstrate la borcan sau în congelator. Dar adevărul este că nimic nu e mai bun decât o mână de ciuperci uscate adăugate în orice mâncare cu carne sau fără. Ciupercile uscate oferă o aromă intensă de umami și, în plus, au o durată de valabilitate lungă, arată eatingwell.
Cum să usuci ciupercile
Când usuci ciupercile, elimini umiditatea din ele, la final obținând o masă uscată și zbârcită. Instrucțiunile de mai jos sunt pentru uscarea ciupercilor în cuptor, dar poți folosi și un deshidratator alimentar dacă nu vrei să îți ocupi cuptorul timp de câteva ore.
Ai nevoie de:
- Ciuperci
- Tavă de copt cu margini înalte
- Hârtie de copt
Instrucțiuni
-
Preîncălzește cuptorul la aproximativ 75℃.
- Tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt.
-
Aranjează ciupercile.
- Așază ciupercile cu partea tăiată în jos (dacă folosești ciuperci feliate) într-un singur strat pe tava pregătită.
-
Coace până când ciupercile sunt complet uscate.
- Întoarce-le o dată la jumătatea timpului de coacere și șterge-le cu prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate.
- Pentru ciupercile feliate: 3-4 ore.
- Pentru ciupercile întregi: 6-10 ore.
-
Răcește.
- Scoate tava din cuptor și lasă ciupercile să se răcească complet pe tava de copt, timp de aproximativ 20 de minute.
Asigură-te că ciupercile au dimensiuni similare pentru a se usca eficient.
-
Cantități mai mari?
Dacă mărești cantitatea de ciuperci pentru uscat, timpul de coacere rămâne același. Dar este posibil să ai nevoie de mai multe tăvi pentru a te asigura că ciupercile sunt într-un singur strat.
Cum să depozitezi ciupercile uscate
Ciupercile uscate trebuie depozitate într-un recipient sau sac etanș. Le poți păstra la temperatura camerei, într-o cămară sau într-un dulap. Se recomandă să depozitezi ciupercile cu un pachet de gel de silice în recipient, care ajută la prevenirea absorbției de umiditate. Alternativ, ciupercile uscate pot fi și congelate într-un recipient etanș, sigur pentru congelator (dacă le congelezi, nu include pachetul de gel de silice).
Dacă sunt păstrate la temperatura camerei, ciupercile uscate pot rezista până la trei luni. Cu toate acestea, dacă vrei o durată de păstrare mai lungă, ciupercile uscate depozitate în congelator vor rezista de două ori mai mult, până la șase luni.
Cum să folosești ciupercile uscate
Înainte de a le folosi, pune pentru circa 10 minute ciupercile uscate în apă rece, pentru a le rehidrata. Le poți folosi ca ingredient într-un bulion de casă pentru a adăuga un gust profund, umami. De asemenea, le poți găti într-o supă, cum ar fi în supa de ciuperci sălbatice.
Ciupercile uscate pot fi și măcinate într-o pulbere și amestecate într-o compoziție de condimente. Adaugă acest amestec de condimente în chili vegetarian pentru un gust de „carne”. Sau, folosește amestecul pentru a da gust cărnii.