Aceste ouă picante sunt un preparat savuros care oferă un mic „leac pentru mahmureală”. Crutoanele absorb o parte din sosul picant și adaugă o textură crocantă binevenită preparatului, potrivit bbcgoodfood.
Ingrediente
- 2 cepe roșii (1 tăiată în inele, 1 tocată mărunt)
- sucul de la ½ lămâie sau lime
- 1 lingură de zahăr + încă puțin (cât iei cu trei degete)
- un strop de vodcă (opțional)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 tijă de țelină, tocată mărunt + frunze pentru decor
- 2 căței mari de usturoi, tocați
- 2 ardei roșii, feliați
- 2 conserve de 400 g de roșii tocate
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- 3 ardei iuți roșii
- 2 felii groase de pâine uscată, precum ciabatta, rupte în bucăți
- 5-10 stropi de Tabasco, după gust
- 8 ouă
- 150 g iaurt în stil grecesc
- un fir de ulei de măsline extravirgin, pentru servire
Mod de preparare
Pasul 1
Desparte inelele de ceapă și pune-le într-un bol împreună cu sucul de citrice, câte un praf generos de sare și zahăr, și vodca, dacă o folosești. Lasă-le la murat timp de cel puțin 30 de minute până se înmoaie și capătă o culoare rozalie. Se poate păstra la frigider până la două săptămâni.
Pasul 2
Între timp, încălzește 2 linguri de ulei într-o tigaie mare și adâncă, la foc mediu. Călește ceapa tocată și țelina timp de 5-8 minute, până se înmoaie și devin translucide.
Pasul 3
Adaugă usturoiul și ardeii și călește câteva minute. Pune roșiile, oțetul, 1 lingură de zahăr și puțină sare și piper. Crestează ardeii iuți cu vârful unui cuțit (pe lungime, fără să-i tai de tot) adaugă-i în sos, pune capacul și redu focul. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute.
Pasul 4
Între timp, amestecă bucățile de pâine într-un bol cu uleiul rămas și puțin piper proaspăt măcinat. Pune-le pe o tavă de copt și coace-le în cuptor sau air fryer timp de 10 minute, la 180°C/160°C cu ventilație/gaz, amestecând pe la jumătatea timpului, până devin aurii și crocante.
Pasul 5
Gustă sosul și ajustează condimentele, adăugând câțiva stropi de Tabasco, după cât de picant vrei. Sosul ar trebui să fie gros și bogat în acest punct. Scoate ardeii iuți întregi folosind o spumieră, dacă preferi.
Pasul 6
Folosește o lingură mare pentru a crea spații în sos unde să spargi ouăle. Pune câte unul pe rând: sparge un ou într-un bol, apoi toarnă-l într-un loc liber din sos. Acoperă tigaia cu un capac și lasă ouăle să se gătească la foc mic timp de 3-5 minute, până când albușurile sunt coagulate, iar gălbenușurile rămân moi.
Pasul 7
Pentru servire, pune câteva linguri de iaurt peste porțiunile expuse de sos, presară crutoanele, inelele de ceapă murată și frunzele de țelină. Adaugă puțin piper peste ouă și un strop de ulei de măsline extravirgin. Servește imediat.
Valori nutritive per porție
- Kcal 477
- Grăsime 23 g
- Saturate 7g
- Carbohidrați 41 g
- Zaharuri 23 g
- Fibră 7g (ridicat)
- Proteină 23 g
- Sare 1,08 g