Tartă de dovlecei de post, pe care italienii o numesc scarpaccia. Un preparat simplu și rapid, fără ouă sau brânzeturi, la cuptor sau chiar în tigaie

tarta de dovlecei de post idei de cina de post scarpaccia tarta in tigaie reteta de tarta de dovlecei de post idei de mancare la pachet reteta simpla cu dovlecei foto: dreamstime.com

O rețetă tradițională de origine din zona de litoral din Toscana numită scarpaccia. Dacă ne gândim că scarpe înseamnă pantofi putem avea o posibilă explicație pentru felul în care a fost numită această formă de tartă aplatizată în care nu se folosește niciun aliment de origine animală.

Cuprinde doar dovlecei și ceapă, ținute la un loc cu ajutorul făinii. Mai e nevoie de ulei, sare și condimente dar și de puțină atenție la preparare. Secretul este dozarea corectă a cantității de lichid folosit, pentru a avea în final textura crocantă și consistența cea mai plăcută. Se folosește făina în amestec cu mălaiul tocmai pentru o consistență mai plăcută, rustică.

Ingrediente pentru 4 porții de tartă de dovlecei de post

3-4 dovlecei (circa 200g)

3-4 cepe verzi, partea albă, în lipsă două cepe obișnuite, doar partea mai fragedă, din mijloc

50 g făină de grâu obișnuită

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


50 g mălai

câteva linguri de apă

3-4 linguri ulei

sare, piper, ierburi aromatice după preferințe

Procedeu

Dat fiind că vorbim de un preparat care prevede făină, e firesc să avem nevoie și de o cantitate relativă de lichid cu care aceasta să se poată hidrata. Iar seecretul acestei rețete, cum am evocat mai sus, constă în echilibrul cantității de lichide folosit. Folosim dovlecei, care conțin deja o parte de lichid, dar este necesar să completăm cu puțină apă.

Câtă apă? Dacă dovleceii sunt foarte proaspeți și sunt încă foarte umezi, sunt suficiente circa 2 linguri de apă, circa 40-50 de grame. Dacă, însă, aceștia sunt mai uscați, avem nevoie de 4-5 linguri, sau undeva pe la 80 de grame, chiar până la 100. Poate fi ceva mai dificil prima dată, dar odată învățată lecția, devine mai simplu. Și merită, pentru că e o rețetă care ne poate veni în ajutor oricând. Iată mai jos procedeul, foarte simplu.

Se taie dovleceii felii foarte subțiri, 2-3 mm. Se taie și ceapa felii cât mai subțiri, fine.

Se transferă împreună într-un bol și se completează cu sare și piper, nu mai mult de 4 g de sare.

Se amestecă bine cu o lingură și se lasă bolul acoperit circa jumătate de oră.

Apoi, se așează într-o sită și se lasă să se scurgă lichidul, chiar în același bol, pentru practicitate.

Cum facem compoziția

Odată ce lichidul din dovlecei s-a acumulat, se adaugă peste el câteva linguri de  ulei, făina și jumătate din cantitatea de mălai. Se amestecă bine cu un tel. Trebuie să rezulte un amestec de consistența unei smântâni ceva nu prea dense, cu textură uniformă – fără să rămână făină neamestecată.

Peste amestec se adaugă dovleceii și ceapa pregătite anterior și se amalgamează totul cu atenție.

În continuare, putem să coacem tarta într-o tavă la cuptor sau în tigaie. În oricare dintre situații, se unge bine vasul de gătire cu ulei. Eventual, putem folosi hârtie de cuptor în tavă și nu mai e nevoie să ungem cu ulei.

Se tranferă compoziția în tavă sau în tigaie și se presară deasupra restul de mălai.

Se coace fie în cuptor ventilat la circa 190 de grade timp de 30 de minute.

Dacă o coacem în tigaia unsă cu ulei, e mai bine ca atunci când adăugăm compoziția să fie bine încălzită. După circa jumătate de minut, se lasă focul mic și se acoperă cu un capac. Controlăm după câteva minute și când începe să fie puțin rumenită dedesubt o întoarcem, la fel cum procedăm cu o omletă.

Metoda tigăii scutează mult din timpul de coacere și presupune și economie de energie, dar trebuie puțin mai multă atenție.

Această tartă de dovlecei de post se poate servi cu salată sau ca un complement pe lângă o supă de legume. Este foarte comod de luat și la pachet.

Dacă nu ținem să fie de post, putem adăuga și brânzeturi în compoziție, dar rețeta originală nu prevede.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *