Sunt biscuiții de orez expandat sănătoși? Nutriționiștii recomandă să îi adaugi în dietă, pentru că sunt slab calorici și nu conțin grăsimi, dar fii atent la etichete/ Unii au adaos de zahăr sau arome

Daniela Arnăutu 1 decembrie 0 comentarii 4557 vizualizări
rice cakes Sursa foto: Pexels

Biscuiții de orez expandat sunt un aliment de bază în dietele cu puține calorii și pe bună dreptate: deși nu sunt renumiâi pentru aromă, au o textură crocantă satisfăcătoare și reprezintă, potrivit today.com, o bază excelentă pentru alte ingrediente sănătoase, spun nutriționiștii.

Fără grăsimi și slab calorici, biscuiții de orez expandat, ideali pentru diete

Făcuți din orez brun, biscuiții de orez expandat simpli pot oferi unii nutrienți, având, în același timp, foarte puține calorii. Ei sunt, adesea, considerați o alternativă prietenoasă cu dietele, în locul carbohidraților mai bogați în calorii, precum pâinea sau biscuiții.

„Sunt săraci în calorii și practic lipsiți de grăsimi, așa că reprezintă un aliment bun pentru dietele clasice”, explică dieteticianul Theresa Gentile.

De fapt, biscuiții de orez expandat au devenit „alimentul-vedetă al dietelor” în anii ’90, când „ne era atât de frică de grăsimi”, adaugă Caroline Susie, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

În zilele noastre, experții recunosc că anumite tipuri de grăsimi joacă roluri importante în dietele noastre, oferind beneficii pentru sănătate și menținându-ne sătui. Totuși, asta nu înseamnă că alimentele cu un conținut scăzut de grăsimi, precum biscuiții de orez expandat, sunt complet irelevante sau limitate la dietele restrictive.

Biscuiții de orez expandat pot fi mâncați alături de proteine, fructe și legume

Gândește-te la biscuiții de orez expandat „ca la o pânză goală” pentru alte alimente, spune Susie, și ele sunt perfecte pentru a fi consumate alături de proteine, grăsimi sănătoase, fructe și chiar legume. Combinați cu ingrediente mai sățioase, precum untul de arahide, avocado, ouă sau brânză de vaci, biscuiții de orez expandat pot face parte dintr-o gustare sau o masă sănătoasă și satisfăcătoare, sunt de acord experții.

Dar, dacă nu îți plac biscuiții de orez expandat, cu siguranță nu trebuie să îi consumi în locul alimentelor tale preferate, doar pentru că sunt săraci în calorii și grăsimi. Alte ingrediente sănătoase pot îndeplini același rol — inclusiv pâinea, spun nutriționiștii.

Ce nutrienți conțin biscuiții de orez expandat

Un biscuit de orez brun simplu, nesărat, va oferi:

  • 35 de calorii
  • 0,7 grame de proteine
  • 0,3 grame de grăsimi
  • 7 grame de carbohidrați
  • 0,4 grame de fibre

Rețineți că biscuiții de orez sărați sau aromați vor conține mai mult sodiu și zahăr, comparativ cu cei simpli. De asemenea, este posibil ca aceștia să fie făcuți cu orez alb sau să conțină coloranți sau arome artificiale, spune Gentile.

Sunt biscuiții de orez sănătoși?

Biscuiții de orez simpli sau ușor sărați, făcuți din orez brun, sunt plini de cereale integrale și reprezintă o gustare crocantă și săracă în calorii. „Dacă sunt făcuți din orez brun, există o valoare nutritivă mai mare,” explică Gentile, care precizează că ei conțin inclusiv mangan și niacină.

Biscuiții de orez pot fi, de asemenea, baza perfectă pentru alte ingrediente, în special proteine și grăsimi sănătoase, care te vor menține sătul și vor face masa mai satisfăcătoare. Desigur, adăugarea altor alimente pe biscuiții de orez simpli adaugă și mai multă savoare, spune Susie. Fie că ai poftă de ceva sărat sau dulce, nu ezita să fii creativ.

Sugestii de toppinguri, recomandate de dieteticieni, pentru a nu-ți crește glicemia

  • Unt de arahide și felii de banană sau măr
  • Avocado pasat
  • Hummus sau tahini și legume feliate, cum ar fi castravetele și ardeiul gras
  • Ricotta, roșii și busuioc
  • Brânză de vaci și miere picantă
  • Iaurt grecesc și fructe de pădure feliate
  • Ou fiert tare feliat
  • Ton din conservă
  • Cremă de ciocolată cu alune și semințe de rodie

Combinarea biscuiților de orez cu alimente ca acestea ajută, de asemenea, la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, spune Susie. Dacă mănânci alimente bogate în carbohidrați, precum biscuiții de orez, simpli, „nivelul de zahăr din sânge va crește și apoi va scădea,” explică ea. „Când asociezi grăsimi sănătoase și proteine slabe cu acel carbohidrat, ajută la netezirea acelei curbe a zahărului din sânge, deci glicemia ta va fi în limite” adaugă Susie.

Biscuiții de orez nu conțin gluten și sunt buni și pentru cei care au colon iritabil

Biscuiții de orez simpli sunt, de asemenea, săraci în FODMAPs, un grup de zaharuri naturale pe care unii oameni le găsesc greu de digerat. Acest lucru face ca biscuiții de orez să fie o opțiune atractivă pentru persoanele cu sindromul de colon iritabil, adaugă Gentile.

În plus, multe dintre prăjiturile de orez sunt în mod natural fără gluten. Totuși, avertizează Susie, unele pot fi făcute cu alte cereale, așa că este important să verifici eticheta dacă trebuie să eviți glutenul.

Atunci când cumpărați prăjituri de orez, acordați-vă câteva momente pentru a verifica eticheta cu ingredientele și informațiile nutriționale, pentru a ști ce cumpărați. Fiți foarte atenți la prăjiturile de orez aromate, care pot fi făcute cu cereale rafinate și pot conține zahăr, sodiu și calorii suplimentare.

Deși acestea pot fi totuși o alternativă mai sănătoasă la gustări precum chipsurile de cartofi, spune Gentile, este ușor să mănânci mai mult decât ai intenționat. Așadar, este o idee bună să ai grijă la dimensiunea porțiilor, pentru a nu depăși recomandările de sodiu sau zahăr, chiar dacă gustarea este săracă în calorii.

Alternativa sănătoasă la biscuiții de orez

Dacă urmărești să îți controlezi caloriile, dar nu ești fan al biscuiților de orez, există multe alte alimente sănătoase care îndeplinesc aceeași funcție.

O felie de pâine integrală sau o porție de biscuiți din cereale integrale vor servi același scop, oferind nutrienți similari pentru un număr rezonabil de calorii, spune Gentile.

În funcție de tipul de pâine, este posibil să primești de două ori mai multe calorii decât în prăjitura de orez, spune Susie. „Dar nu este vorba doar despre o alegere alimentară, ci despre întreaga zi”, adaugă ea. Și o felie de toast poate fi o modalitate excelentă de a obține o cantitate bună de proteine, grăsimi sănătoase și fructe sau legume.

Dacă ai anumite restricții dietetice, este posibil să fie necesar să faci un pic mai multă planificare (posibil cu ajutorul unui dietetician), dar „sunt un mare susținător al ideii că toate alimentele se pot încadra”, spune Susie. „Carbohidrații aduc o satisfacție instantanee și sunt delicioși”, adaugă ea.

Indiferent dacă alegi biscuiți de orez sau o felie din toastul preferat, găsirea unor modalități de a spori valoarea nutrițională poate face orice gustare mai sănătoasă și mai gustoasă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *