PanCricri, primul panettone cu făină de greieri și greieri trași în ciocolată în compoziție

panettone-2803590_1280 foto: freepik.com

A fost prezentat pentru prima dată în urmă cu câteva zile la Napoli, la campionatul mondial de panettone, preparatul născut la Milano dar răspândit astăzi peste tot, primul panettone cu făină de greier în compoziție. Făină de greieri, dar și bucățele de greiere caramelizate și învelite în ciocolată, scrie cotidianul La Stampa.

Acest panettone cu făină de greieri este un proiect la care autorul său, Davide Muro, proprietarul unui laborator în zona de periferie a orașului Torino, a început să lucreze încă din septembrie. Cu intenția de a  participa la concursul de la Napoli, o competiție de nivel foarte ridicat, la categoria Panettone creativ, concursul fiind organizat pe mai multe categorii.

Un panettone diferit: fără lactoză și hiperproteic, cu pastă de arahide, pe lângă greieri

Davide a câștigat numeroase premii în ultimii ani. Dar anul acesta a îndrăznit mai mult ca oricând, când a decis să adauge făină de greieri. „La început, visam noaptea doar asta. Începusem să studiez produsele cu greieri încă din primăvară. Apoi, în septembrie, am început să lucrez la el. Prima încercare? Un dezastru. Gustul nu era deloc bun. Dificultatea principală a fost dozarea corectă a făinii: recomandarea furnizorilor era să rămân între 1% și 10%. După multe încercări, am înțeles că proporția perfectă este 1%. Mai mult de atât era, sincer, imposibil, ca să poată fi consumat. Am vrut să fac un produs diferit, fără lactoză, hiperproteic și fără zahăr. Fără zahăr, a ieșit îngrozitor. Apoi am încercat să folosesc greieri întregi: nu a mers, mirosul era extrem de puternic și gustul foarte amar. Am încercat alternative la zahăr, dar m-am întors la rețeta inițială. În plus, am adăugat pastă de arahide în aluatul dospit”, povestește Davide pentru suplimentul gastronomic Il Gusto al ziarului Italian.

Însă, pentru a-i mări proporția de proteine, pe lângă făină, în formula finală a rețetei a ales să adauge și greieri întregi, importați din Germania. „Și pentru asta a fost nevoie de mult studiu pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător. Zdrobesc greierii, îi caramelizez, iar apoi, când se răcesc, îi sfărâm din nou. Rezultă niște bucăți mici, crocante, care cuburi de ciocolată cu greieri caramelizați în interior”, explică Davide.

 O modalitate de a testa deschiderea către alimentele de nouă generație

El spune că nu este îngrijorat de reacțiile pe care le va stârni produsul său. De altfel, o echipă de experți l-a evaluat printre cele mai bune produse ale anului, iar cercetările sale arată că piața, mai ales cea externă (în Germania în mod special), cere produse de acest tip, pe bază de alimente inovative. „În Italia, cu siguranță va exista la început o oarecare reticență. Dar nu contează. Merg mai departe cu proiectul meu. Ceea ce propun este un panettone orientat spre viitor”, crede autorul său.

Cum sezonul acestui preparat este pe cale să înceapă, noul panettone cu făină de greieri își așteaptă clienții în patiseria veche de aproape un secol. Unde Davide a mai creat și alte rețete inovative de-a lungul anilor: panettone cu făină de porumb, panettone cu brânză cu mucegai și ceapă caramelizată, sau cel cu ardei și anșoa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *