O cafea care amintește de plăcinta de mere, scorțișoară în principal dar nu numai. Este mai exact un cocktail cald cu cafea, pentru zilele reci de toamnă sau iarnă – o rețetă de autor semnată de un bar tender italia cu numeroase premii la activ, Francesco Sanapo.
Este ușor de făcut, doar că are nevoie de un timp ceva mai lung decât o simplă cafea. În esență, se combină cafeaua espresso cu un sirop de mere și scorțișoară și cu lapte de ovăz. Mai jos, o adaptare a rețetei folosind o cantitate mai redusă de zahăr.
Ingrediente pentru 2 persoane
2 cafele espresso
200 ml lapte de ovăz
100 ml suc de mere
50 g zahăr
scorțișoară
Procedeu
Se prepară întâi siropul de mere cu zahăr și scorțișoară. Se fierbe sucul de mere cu zahărul circa 15 minute la foc mic, până consistența devine mai densă, prin evaporarea apei.
Se adaugă abia spre final scorțișoara, pentru a nu pierde aroma la fierbere.
Siropul dens obținut se transferă în două căni.
Peste el se adaugă laptele de ovăz, amalgamând bine.
La final, se adaugă în fiecare cană câte o cafea espresso, sau echivalentul ei cantitativ de cafea făcută în ibric sau cu cafetiera. Important este să fie tare și aromată.
Se decorează cu un praf de scorțișoară și o feli de măr uscat, dacă avem.
Este o băutură cu cafea ideală pentru brunch în versiune de iarnă sau, după caz, pentru savurat într-o zi de weekend sau într-o după amiază târzie după orele de program.
Dacă îi asociem și două fursecuri, poate constitui finalul unei mese, îmbinând astfel desertul și cafeaua.
O altă idee reușită este de a servi pe lângă acest cocktail cu cafea cu aromă de plăcintă de mere chiar o felie de strudel sau plăcintă de mere. Dau chiar de dovleac, se completează bine.