Laborator de patiserie și bar-restaurant deschis la Torino de mama unei fete cu autism pentru a-i oferi un viitor. Sunt tot mai multe exemplele de implicare a tinerilor speciali în actitivăți HoReCa

tineri cu autism în HoReCa patiserie tineri cu autism foto: gaeta.it

Să lupți pentru a crea un viitor pentru copilul tău, atunci când insituțiile ajută prea puțin sau nu cum ar trebui. Amelia Montedoro a preluat o fostă feronerie, a renovat spațiul și a creat un laborator de patiserie și alături de el un local de tip bar-restaurant. Totul, pentru a crea o activitate care să se potrivească fiicei sale, cu tulburări din spectrul autismului, scrie Corriere della Sera.

Este doar una dintre multele experiențe de activități în domeniul HoReCa concepute pentru a implica tineri aparținând acestor categorii speciale în activități economice – cum este și cazul PizzAut de la Milano, care își extinde activitatea și în care majoritatea covârșitoare a angajaților sunt tineri cu tulburări de diferite grade din spectrul autismului. Sunt activități antreprenoriale, dar totodată lecții de viață.

Lolelì, anagrama unui vis

Noua patiserie de la Torino se numește Lolelì și este realizarea unui vis, pentru care a fost nevoie de curaj și perseverență. Visul Ameliei, al fiicei sale Lorena și al fratelui mai mic, Manuele. Amelia este inginer de materiale și lucrează într-o companie de prelucrare a metalelor, Manuele este în al patrulea an la liceul științific și practică diferite sporturi, Lorena are 20 de ani, a absolvit anul acesta școala profesională de patiserie la cu nota maximă și felicitările comisiei. Este o tânără care cu ani în urmă a fost diagnosticată cu autism.

Numele localului este un acronim pornind de la numelor lor: Lo de la Lorena, Le de la Manuele și Lì de la Amelie, cum i se mai spune.

„Mi-am amintit fraza pe care mi-au spus-o specialiștii după diagnosticul de dizabilitate cognitivă, atunci când în clasa a VIII-a a venit momentul să înțelegem viitorul pe care îl va avea : trebuie să identificați talentele copiilor voștri și pe baza lor să le construiți existența. Fiica mea este metodică, iubește munca în etape. Ce ar fi putut fi mai potrivit decât patiseria, care înseamnă și matematică, precizie? Și așa s-a născut ideea de a deschide un laborator de patiserie pentru ea”, povestește mama.

În realitate, Amelia a făcut mult mai mult: a preluat un fost magazin de feronerie, l-a închiriat și l-a renovat complet, creând un mare laborator de patiserie și un spațiu pentru bar-restaurant. Cu ajutorul unei asociații care susține problemele tinerilor cu autism, a selectat alți tineri ca și Lorena, dar și alții cu probleme neurologice, pe care i-a angajat să lucreze, o parte în laborator și o parte ca personal de sală în zona de bar-restaurant.

Niciun ajutor de la instituții

Pare simplu, dar, spune ea, a fost nevoie de o muncă titanică. După programul de lucru, Amelia s-a dedicat luni de zile, zi după zi, renovării și reorganizării spațiului, căutând echipe de lucru cu care să meargă mai departe bazându-se pe finanțele proprii. Spune că nu a avut niciun ajutor de la instituții, deși a bătut la toate ușile posibile.

Abia de acum acum înainte ar putea beneficia de o finanțare nerambursabilă de la Regiunea Piemonte, dar prin intermediul ONG-ului cu care colaborează. De una singură nu poate face asta, deoacere lucrează pe firma proprie și nu întrunește condițiile. Din banii pe care îi așteaptă vrea să ofere stagii de pregătire și altor tineri în situații similare care termină aceeași școală profesională ca și fiica sa.

Local va fi deschis de la 7 dimineața până la 19.30. Micul dejun include croissante, toate produse în laboratorul propriu, și, în curând, preparate regionale. „Acesta este un cartier de imigranți, în special din sud, și dorim să oferim deserturi din regiunile lor de origine”, spune Amelia.

La prânz, salate, sandvișuri, focaccia, iar seara, aperitive, inclusiv fără alcool, platouri și gustări. Un loc în care te simți ca acasă și unde spiritul de incluziune este regula casei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *