Ceva dulce/ Barete de ciocolată cu semințe de chia și fulgi de ovăz. Nu conțin zahăr, doar puțină miere

barete de ciocolata cu ovaz si chia barete de ciocolata fara zahar reteta de barete de ciocolata barete de ciocolata foto: freepik.com

Sunt o alegere bună dacă folosim ca ingrediente ciocolată neagră, fulgi de ovăz și semințe de chia – toate alimente recomandate de nutriționiști. Pe lângă ele, mai avem nevoie de unt de arahide, și el benefic în cantități mici, miere, aromă de vanilie și cacao. Opțional, dacă vrem să dăm o tentă picantă, putem adăuga și fulgi de ardei iute.

Este o rețetă de barete de ciocolată foarte simplu de făcut, care nu necesită nici un fel de ustensile electrice și nici coacere în cuptor.  Chiar și cantitățile prezentate pot varia într-o anumită măsură.

Sunt barete de ciocolată care pot placa nevoia de dulce dar cu un nivel redus de carbohidrați – gustul dulceag vine și din cacao, și din untul de arahide, în afară de mierea folosită.

Ingrediente pentru circa 800 g de barete

180 g fulgi de ovăz

70 g semințe de chia

1.5 g sare fină

200 g unt de arahide

220 g miere

50 g cacao

50 g ciocolată neagră

8-10 g esență de vanilie

Procedeu

Se trec semințele de chia și fulgii de ovăz rapid printr-o tigaie aderentă așezată pe flacăra mică de la aragaz. Se amestecă în timp ce le lăsăm să se usuce 1-2 minute. Apoi se dau deoparte să se răcorească.

În continure, amestecăm într-un vas la baig marie untul de arahide și mierea. Sau, într-o cratiță cu fund dublu, pe foc foarte mic. Amestecăm bine să se omogenizeze.

Peste ele adăugăm și ciocolata mărunțită cu mâna, apoi cacao, sare, vanilie. Amestecăm până avem o compoziție uniformă, omogenă.

Adăugăm acum și semințele de chia și fulgii de ovăz. Opțional, putem adăuga și alune, nuci, migdale, cocos,  sau fistic.  Sau fructe deshidratate, bucățele mici.

Întindem compoziția obținută pe hârtie de cuptor, tăiem baretele cât aceasta este caldă încă, apoi dăm la frigider să se stabilizeze și întărească.

Urmând principiul folosit pentru baza din ciocolată, cacao, unt de arahide, fiecare își poate crea și alte combinații, după propriile preferințe. Se poate chiar porni preparând amestecul de bază, pe care apoi îl împărțim în două și îl declinăm în două variante diferite, cu adaosuri diferite.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *