De ce ar trebui să consumi pește pangasius și la ce să fii atent când îl cumperi/Aduce beneficii neașteptate pentru sănătate și este o sursă bună de proteine

Motive pentru care să consumi pește pangasius și la ce să fii atent când îl cumperi Foto: Freepik

Swai (Pangasianodon hypophthalmus) este un somn de apă dulce de crescătorie din râul Mekong din Vietnam. De asemenea, se mai găsește sub denumirea de pește pangasius, basa sau tra. A crescut în popularitate datorită costul scăzut, aroma ușoară și beneficiile pentru sănătate. Pangasius este o sursă bună de proteine, micronutrienți și vitamine, scrie Health.

Cercetătorii americani au preocupări etice și de mediu cu privire la modul în care este cultivat peștele pangasius. Acesta conține mai mult sodiu și are un risc mai mare de contaminare decât alți somni cultivați local. U.S. Food and Drug Administration (FDA) etichetează pangasius drept unul dintre tipurile de pește cel mai frecvent etichetate greșit.

Sursă bună de proteine ​​slabe

Swai (sau pangasius) este o sursă bună de proteine ​​fără cantități mari de grăsimi saturate. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că are un conținut scăzut de acizi grași omega-3.

Proteinele slabe reduc riscul de colesterol ridicat asociat în mod obișnuit cu puiul și carnea roșie. Consumul de grăsimi saturate în exces poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă, contribuind la acumularea de colesterol LDL (lipoprotein cu densitate joasă) pe pereții arterelor.

Fiecare file de pangasius conține până la 19 grame de proteine. Consumul unei cantități adecvate de proteine ​​ajută la menținerea oaselor și mușchilor puternici.

Este o sursă bună de micronutrienți

Pangasius este, de asemenea, o sursă bună de micronutrienți esențiali, inclusiv seleniu, fosfor, zinc și anumite vitamine B. Seleniul este important pentru sănătatea tiroidei, prevenirea infecțiilor și sinteza ADN-ului. Micronutrienții din pangasius pot îmbunătăți, de asemenea, sănătatea reproductivă și pot proteja împotriva stresului oxidativ, care poate duce la boli și infecții.

Vitaminele B din peștele pangasius (swai) includ niacina, tiamina, vitamina B12, acidul pantotenic și biotina. Vitaminele B din swai pot ajuta la menținerea unui nivel crescut de energie, ajutând la producerea de ATP (adenozin trifosfat) – o moleculă care stochează energie în celule.

Alți nutrienți precum zincul susțin sănătatea imunitară, vindecarea rănilor și sinteza proteinelor.

Valori nutritive/porție

Pangasius este sursă de proteină slabă, cu mai puține grăsimi saturate decât alte tipuri de pește. Deși consumul mai mic de grăsimi saturate este bun pentru sănătate, swai are, de asemenea, mai mult sodiu decât multe alte tipuri de pește. Peștii grași precum somonul și eglefinul au mai mulți nutrienți decât swai.

Un file de pangasius de 112 grame are următorul profil nutrițional:

  • Calorii: 80 cal
  • Grăsimi: 0,5 grame (g)
  • Sodiu: 30 miligrame (mg)
  • Carbohidrați: 0 g
  • Fibre: 0 g
  • Zaharuri adaugate: 0 g
  • Proteine: 19 g
  • Colesterol: 50 mg

Peștii grași precum somonul sau bibanul de mare sunt surse mai bune de acizi grași omega-3 decât pangasius. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamației în organism. Aduc beneficii, de asemenea, pentru sănătatea inimii, a sistemului imunitar și a căilor respiratorii.

Contraindicații

Cantitățile mari de sodiu din pangasius pot fi deosebit de dăunătoare pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Excesul de sodiu poate crește tensiunea arterială. Peștii precum somonul sau macroul pot fi o opțiune proteică mai bună pentru gestionarea tensiunii arteriale.

Peștii Pangasius sunt de obicei cultivați în râuri cu un risc crescut de contaminare. Acest lucru face ca acest tip de pește să fie predispus la niveluri nesigure de mercur și alte substanțe chimice. Un studiu a găsit o gamă de concentrații de mercur în diferite sortimente de file de pangasius congelate. Într-un alt studiu, 50% dintre peștii pangasius testați aveau niveluri de mercur peste limita recomandată.

Mai mult, un studiu care evaluează peștele pangasius exportat în țări precum Ucraina și Polonia a constatat că 70%-80% din acești pești au fost testați pozitiv pentru vibrio – o bacterie care poate provoca toxiinfecții alimentare.

Mulți crescători de pește din Vietnam se bazează foarte mult pe antibiotice și alte medicamente pentru a preveni infecțiile bacteriene la pești. Unele antibiotice utilizate în peștele din Vietnam sunt interzise în S.U.A. din cauza riscului de rezistență la antibiotice.

Ca și în cazul oricărui alt tip de fructe de mare, fiți precaut dacă sunteți alergic la fructe de mare.

Preocupări de mediu

Fermele de pește din Vietnam nu au multe reglementări. Fermierii au voie să folosească o cantitate nerestricționată de substanțe chimice pentru a cultiva pește pangasius.

Peștele certificat de Aquaculture Stewardship Council (ASC) este mai sigur de consumat decât mărcile de pește congelat care nu sunt certificate astfel. Antibioticele din pește pot crește, de asemenea, prezența bacteriilor dăunătoare, făcând speciile mai rezistente la antibiotice în timp.

Fermele piscicole produc cantități mari de deșeuri care pot contamina și alte căi navigabile, dăunând potențial consumatorilor și altor specii de pești.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cum scrie si in articol, Pangasius creste in niste ape extrem de murdare si e de evitat, nu de consumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *