Un mic dejun ideal recomandat de nutriționiști este un mic dejun cu un nivel bun de proteine, care să asigure energie eliberată lent până la orele prânzului, fibre pentru digestie, o cantitate moderată de grăsimi sănătoase, tot pentru energie. Și care să dea pe cât posibil o senzație de sațietate prelungită, dar fără exces caloric.
Îndeplinește aproape la perfecțiune acest set de condiții un mic dejun în care combinăm ouă cu un aliment vegetal. În cazul dat, așa zisul orez de conopidă, care nu e altceva decât conopida mărunțită într-o formă care ajunge să semene cu orezul.
Nu avem de făcut decât să mărunțim conopida, eventual pregătită chia de seara, să o sotăm rapid în tigaie și spre final să adăugăm ouăle. Mai simplu de atât nu există probabil nimic.
Ingrediente pentru 4 porții de orez de conopidă cu ouă
1 conopidă medie, mărunțită sub formă de orez, circa 800 g
4 ouă
100-150 g brânză cașcaval sau cheddar sau parmezan
ulei, sare, piper, eventual curcuma
Procedeu
Se încălzește o tigaie antiaderentă cu puțin ulei, nu prea puțin pentru că apoi alimentele riscă să se lipească de tigaie . Circa 3-4 linguri e o cantitate corectă.
Se sotează orezul de conopidă întorcându-l pe toate părțile cu o lingură sau spatulă de lemn. Sunt suficiente 2-3 minute, asta e frumusețea acestui produs inovativ obținut mărunțind conopida.
Peste conopidă, la temperatura mereu medie spre mare, adăugăm ouăle și amestecăm ca atunci când vrem să preparăm ceea ce se numește scrob de ou.
Amestecăm în continuare până ouăle se coagulează, adică încă 1-2 minute, și e gata. Completăm cu puțină sare și piper, eventual și curcuma, atunci când flacăra e încă aprinsă, puțin înainte să o oprim.
Aceas preparat de orez de conopidă cu ouă se combină la perfecție cu puțină brânză rasă, adăugată direct în tigaie sau chiar în farfurie. În tigaie ajunge să se topească oarecum, sub influența căldurii.
Se servește cald, cu o felie de pâine integrală sau de secară alături, ideală la micul dejun.