Cultivarea hranei fără lumină, o inovație care ar putea reduce suprafața agricolă necesară în SUA cu aproape 90% / O echipă de cercetători americani combină electroliza dioxidului de carbon cu sisteme biologice, pentru a spori eficiența producției alimentare și a reduce impactul asupra mediului

conferinta, productie agroalimentara, iasi, olanda

O echipă de cercetători din SUA explorează un concept revoluționar: agricultura fără lumină. Tradițional, industria agricolă se bazează pe fotosinteză, un proces esențial pentru creșterea plantelor, dar consumator de resurse și relativ lent. Într-o perioadă în care populația globală este în continuă creștere, această abordare tradițională pare tot mai puțin sustenabilă, notează Mirage News.

Feng Jiao, profesor la McKelvey School of Engineering de la Washington University din St. Louis, și Robert E. Jinkerson, de la University of California, Riverside, propun o alternativă: agricultura electrochimică. Aceasta combină electroliza dioxidului de carbon cu sisteme biologice, pentru a spori eficiența producției alimentare și a reduce impactul asupra mediului.

Sistemul propus de cei doi cercetători ar putea reduce suprafața agricolă necesară în SUA cu aproape 90%, permițând cultivarea hranei chiar și în medii urbane sau în zone aride, fără a depinde de lumină sau pesticide. De asemenea, ar contribui la folosirea mai eficientă a îngrășămintelor și la reducerea lanțurilor de aprovizionare.

Jiao, co-investigator principal al Centrului de Cercetare CURB (Carbon Utilization Redesign for Biomanufacturing-Empowered Decarbonization) de la WashU, susține că această metodă ar putea atenua criza alimentară globală și ar facilita cultivarea sustenabilă a hranei.

Un aspect inovator al acestui sistem constă în transformarea dioxidului de carbon în acetat, un posibil nutrient pentru plante. Acestea ar putea fi modificate genetic pentru a folosi acetatul ca sursă de hrană, eliminând treptat nevoia de fotosinteză, ceea ce ar eficientiza cultivarea în interior.

„Această tehnologie oferă o oportunitate de a reinventa agricultura de la zero”, scriu cercetătorii. În prezent, atenția este concentrată pe culturi precum ar fi salata și roșiile, dar metoda ar putea fi extinsă și pentru producția de proteine din ouă sau lactate prin fermentație de precizie alimentată cu acetat sau chiar pentru carne cultivată în laborator.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *