Un restaurant care plutește la suprațafa apei printre fjordurile norvegiene. La Iris se ajunge doar cu barca, iar meniul are 18 feluri pe durata a 6 ore

iris restaurant norvegia salmon eye somon foto: visitnorway.com

Iris este un restaurant din cele dedicate „experiențelor”. Nu extreme ca în povestea dark din The Menu cu Ralph Fines, dar total neobișnuite. Un restaurant așezat pe o imensă instalație artistică de formă elicoidală, la care se poate ajunge doar cu bărci electrice. Nu propune o cină, ci îți propune să „pornești într-o expediție”, scrie Esquire Italia.

Un meniu de 18 feluri inspirate de natură, găzduit de cea mai mare instalație artistică plutitoare din lume, printre fjordurile norvegiene de la Marea Nordului.

Mai exact, în portul Rosendal, o mică localitate sub 1000 de locuitori în al treilea fjord ca mărime din lume, Hardangerfjorden, lung de  179 km. Undeva la 6h distanță de Oslo, un loc în afara rutelor turistice. Dar dacă se întâmplă cuiva să ajungă în portul Rosendal, o barcă electrică îl poate duce până pe isola Snilstveitøy. O insulă locuită doar de șase persoane, printre care Anika Madsen, care coordonează bucătăria de la Iris Restaurant.

Vin oaspeții la ingrediente, nu ingredientele la oaspeți

Anika și-a început cariera în domeniu într-o braserie din Coppenhaga atunci când avea 18 ani. Apoi s-a mutat  la Londra, a lucrat în restaurante cu stele Michelin, iar în luna iunie a acestui an a pornit în această aventură cu totul aparte. Ea vrea ca „oaspeții să  simtă fjordurile și munții și toate elementele așa cum le simțim noi în fiecare zi. Avem privilegiul să aducem oaspeții lângă ingrediente, și nu invers”, povestește ea.

Aceștia sunt întâmpinați la sosirea pe insulă cu un aperitiv, după care sunt conduși să viziteze Salmon Eye, instalația artistică dedicată unuia dintre sectoarele cele mai înfloritoare ale economiei norvegiei: peștele și acvacultura, în special cea dedicată somonului. Instalația a început să fie proiectată în 2019, are o greutate de 1200 de tone, un diametru de 25 de metri și un spațiu de 650 mp în interior. A fost inaugurată în 2022 și numără patru niveluri, dintre care unul sub nivelul mării. Este acoperită de 9500 plăci de oțel care reproduc solzii de pește. Turul instalației durează 2h și costă, în coroane norvegiene, echivalentul a 30 euro.

În acest spațiu funcționează restaurantul Iris, cu vedere la fjorduri și o terasă panoramică – atunci când vremea o permite, pe ea se instalează grătare. În fiecare seară iau loc în local cel mult 24 de persoane, iar meniul de 18 feluri este fix și costă 300 de euro de persoană. Cuprinde, în afară de somon, ciuperci, sepie, căpșuni, caviar, frunze de coacăze, carne de ren, alune, sorbetto de trandafiri și de gutui, la final.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *