Dieteticienii dezvăluie care sunt cele șase tipuri de brânzeturi pe care le recomandă pentru pierderea în greutate/ Brânza de vaci, în fruntea top-ului, urmată de brânza elvețiană și mozzarela

branzaBUN Sursa foto: Pexels

Brânza de vaci poate face parte dintr-un plan de slăbire, spun experții. Potrivit today.com, aceste șase tipuri de brânzeturi sunt cele mai bune alegeri. Brânza nu are tocmai o reputație de aliment dietetic. Este bogată în calorii și, adesea, bogată și în grăsimi. Dar potrivit dieteticienilor, aceste teorii sunt mai mult legende.

Brânza, sursă de proteine și calciu. Atenție la mărimea porției

Brânza este, de asemenea, sățioasă și oferă proteine, calciu și alți nutrienți, așa că poate fi inclusă într-un plan sănătos de slăbit, spun experții.

„Da, poți mânca brânză dacă încerci să slăbești, dar trebuie să fii atent la mărimea porțiilor”, spune Natalie Rizzo, dietetician

Adepta moderației este și Patrician Bannan, dietetician, care spune că brânza “poate face, cu siguranță, parte dintr-un plan de slăbire atunci când este savurată cu moderație. Brânza, în special în cantități mici, este un element de bază în dieta mediteraneană, care este legată de gestionarea greutății și de sănătatea generală”.

Feta, ricotta și parmezanul sunt, adesea, folosite cu moderație în modelul de alimentație mediteraneană, pentru a adăuga aromă mâncărurilor pe bază de plante, salatelor sau cerealelor integrale, notează ea.

Orice brânză poate fi consumată pentru pierderea în greutate. Este mai puțin importantă varietatea, și mai importantă cantitatea pe care o consumați, precum și alte alimente pe care le consumați, spune Bannan.

Brânza de vaci, în fruntea top-ului dieteticienilor

„Cea mai bună alegere pentru o brânză sănătoasă este cea de vaci, cu un conținut scăzut de grăsimi 2%, deoarece este bogată în proteine ​​și mai puțin calorică decât alte tipuri de brânză”, spune Rizzo.

„Dimensiunea porției este de o jumătate de cană, deci este o cantitate semnificativă, ceea ce vă va menține mai sătul decât o brânză mai tare sau chiar o mozzarella, care are o porție de 30 g”, explică Bannan.

O jumătate de cană de brânză de vaci 2% are 91 de calorii și aproximativ 12 grame de proteine, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

Proteinele sunt sățioase și ajută la construirea mușchilor – două elemente care sunt importante pentru pierderea în greutate, adaugă Rizzo. O porție de alte brânzeturi are, de obicei, 5 până la 7 grame de proteine.

Brânza de vaci este, de asemenea, versatilă. Poate fi adăugată peste o salată verde, poate fi servită cu fructe, amestecată în rețete sau poate înlocui, cu succes, un alt sortiment de brânză mai grasă, în lasagna, de exemplu, sau alte feluri de mâncare coapte, spune Bannan.

Cele mai bune brânzeturi pentru pierderea în greutate

Dacă nu vă place brânza de vaci, există și alte opțiuni. Indiferent ce alegeți, Bannan vă recomandă să combinați brânza cu alimente pe bază de plante care oferă fibre, cum ar fi legumele, cerealele integrale sau fructele, pentru a crea o gustare mai echilibrată și pentru a vă ajuta să vă simțiți plini.

Rețineți că este foarte ușor să mâncați în exces brânză, așa că rămâneți la porția recomandată, de obicei 30 g. De regulă, o astfel de cantitate are aproximativ 100 de calorii.

Brânza elvețiană, campioana proteinelor

Aceasta este pe locul doi în top-ul brânzeturilor sănătoase și este preferata lui Rizzo pentru pierderea în greutate. Brânza elvețiană are mai mult proteine ​​decât alte brânzeturi, cam cu circa  8 grame pe felie.

Brânza mozzarella, săracă în sodiu și slab calorică

Mozzarella are un profil nutrițional similar cu brânza elvețiană, explică Rizzo, numindu-le pe ambele „gustări foarte bune pentru pierderea în greutate”.

Mozzarella are mai puțin sodiu decât cheddarul, iar versiunea parțial degresată oferă proteine ​​și calciu cu mai puține calorii și grăsimi, în comparație cu brânza cu grăsime, notează Bannan.

Parmezanul, o brânză ce trebuie mâncată în cantități mici

Parmezanul are mai multe proteine ​​decât multe alte sortimente de brânzeturi și are o aroma bogată, ceea ce înseamnă că puteți folosi cantități mai mici pentru a adăuga gust, fără a adăuga prea multe calorii, spune Bannan.

Celelalte sortimente preferate de Bannan, care sunt foarte aromate și pe care le puteți folosi doar în cantități mici, includ brânza cheddar și brânza albastră.

Ricotta, o brânză foarte sățioasă, bogată în proteine

Ricotta este o altă opțiune grozavă în curele de slăbire, datorită conținutului său mai mare de proteine, „care va crea sațietate”, spune Bannan.

O porție tipică de ricotta este un sfert de cană.

Brânza de capră, sățioasă și ușor de digerat

Potrivit unui studiu, lactatele de capră au un „efect de sațietate ușor mai mare” și „un potențial moderat de suprimare a poftei de mâncare” decât lactatele făcute din lapte de vacă. Lactatele de capră sunt una dintre componentele tradiționale ale dietei mediteraneene, notează autorii.

Potrivit cercetătorilor, există o potențială asociere între nivelurile crescute de GLP-1, un hormon ce reglează glicemia, apetitul și nivelurile de trigliceride, după ce oamenii consumă produse lactate de capră, spune Bannan.

Un motiv pentru care brânza de capră este recomandată de dieteticieni o constituie faptul că unii dintre acizii săi grași sunt metabolizați mai repede decât cei din brânza din lapte de vacă, ceea ce duce la o sațietate mai rapidă. De asemenea, brânza de capră poate fi mai ușor de digerat pentru unele persoane.

„În plus, aroma acidulată și textura cremoasă a brânzei de capră pot face ca porțiile mici să ajute mai mult la instalarea senzației  de sațietate – mai ales în comparație cu brânzeturile mai blânde din lapte de vacă”, notează ea.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *