VIDEO Pâine de Altamura, marcă înregistrată, și dans. Renumitul DJ francez Bob Sinclar le-a vizitat pe administratorele octogenare ale celui mai vechi cuptor de pâine din Italia

paine de Altamura dj Sinclair Puglia Antico Forno Santa Caterina foto: fornosantacaterina.it

Tanz, tanz, cum zicea marea dansatoare germană Pina Bausch, dansează chiar și atunci când totul în jurul tău se fărâmă în bucăți, la propriu sau la figurat. Și cam la fel îi zicea și Zorba englezului, personajele celebrului roman cu același nume al lui Kazantzakis.

Imagini simbolice despre care putem spune că se suprapun aproape la perfecțiune cu cea în care cunoscutul dj francez Bob Sinclar a dansat alături de bunicuțele influencer trecute bine de 80 de ani care administrează cel mai vechi cuptor de pâine din Italia.  Povestea a început în vară, dar Bob Sinclar, Graziella și Teresa sunt doar personaje secundare în poveste.

Și asta pentru că protagonistul principal nu sunt persoanele implicate, chiar dacă le place tuturor să danseze, ci cuptorul din Altamura, din reginea Puglia, în sudul Italiei. În Antico Forno Santa Caterina se coace pâine de la 1391 încoace. Pâinea de Altamura este o specialitate de pâine extrem de veche,  din făină de grâu dur. A fost înregistrată mai nou ca marcă pentru a nu fi copiată.

Ce sunt cuptoarele comunitare

Dar cuptorul este unul cu totul special, și nu doar pentru că este atât de vechi, ci pentru că este un tip de cuptor cu valoare de instituție: forno di comunità, un model social caracteristic secolelor demult apuse dar care în unele locuri încă se păstrează. Cuptoarele comunitare sunt, astăzi, cuptoare administrate de regulă de asociații non profit, care se întrețin producând pâine din cereale locale, dar au păstrat și spiritul cuptoarelor care deserveau cândva o comunitate atunci când pâinea nu se vindea în comunitățile rurale, ci se făcea.

Sunt cuptoate în care oamenii vin cu aluatul făcut acasă și doar își coc propria pâine. Unele sunt încă active. Este o metodă care presupune e mare economie de energie, pentru că este un cuptor mare care se încălzește o dată dimineața și coace toată pâinea planificată în acea zi. Vorbim de pâine cu maia și făină de calitate, care are o durată de viață mai lungă și fiecare familie coace de regulă o dată pe săptămână.

Există încă multe astfel de cuptoare în comunitățile mici din Italia, iar mai nou se tot redeschid și acolo unde au existat și în timp au fost închise. Ba chiar se fac și noi, acolo unde nu au fost, uneori chiar și zonele de periferie ale orașelor, nu doar în comunitățile rurale.

”Best club Altamura”

Revenind la BoB Sinclar, avea în program o dată într-un oraș din Puglia, dar de acolo nu și-a continuat itinerarul profesional, ci s-a abătut din drum. Ținea să le viziteze pe cele două administratore ale cuptorului comunitar de la Altamura. Se cunoșteau deja din lumea virtuală. În timpul verii, cunoscutul dj publicase un video pe profilurile sale social în care se plângea cum la Mikonos toată lumea era cu ochii în telefon în timp ce dansa plictisită. O chestiune extrem de tristă pentru el, care își dedica toată energia clienților, care însă păreau să nu aprecieze nici efortul său, nici calitatea sound-ului, absorbiți de cine știe care lumi mai bune virtuale.

Cele două femei în vârstă, și ele cu 320.000 de followers pe Instagram, au publicat un video ca să-i răspundă, arătându-i că ele dansează fără telefon în mână și se bucură să o facă chiar pe un remix al său. Este vorba de foarte celebrul A far l’amore comincia tu al renumitei Raffaella Carrà. Un câtec vechi, de prin anii ’70, dar pe care dj-ul francez l-a remixat în anii 2000, relansându-l la scară planetară.

Motiv pentru care zilele trecute el a ținut să le făcă o surpriză, dacă tot era prin zonă, prezentându-se la intrarea în brutărie.  Au dansat împreună afară pe trotuar, cum altfel. Împreună cu toți muritorii de rând care se întâmpla să treacă prin peisajul plin de ziduri vechi cu tencuiala care de multe ori sfidează forța de gravitație.  Tanz, tanz, pâine e, restul sunt detalii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BOB SINCLAR (@bobsinclar)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *