Cele mai „rele” 6 alimente care îți vor înfunda arterele dacă sunt consumate frecvent/ Trei nutriționiști te avertizează: Cresc riscul de boli de inimă și accident vascular

artere infundate Sursa foto: Pexels
Arterele sunt vasele de sânge care transportă sânge bogat în oxigen de la inimă către restul corpului. Când aceste artere se înfundă, poate apărea o condiție numită ateroscleroză – depuneri grase numite placă, care se acumulează pe pereții arterelor. Aceasta poate restricționa fluxul sanguin și crește riscul de boli de inimă și chiar accident vascular cerebral.

Din acest motiv, este important să fii atent la alimentele pe care le consumi zilnic pentru a evita înfundarea arterelor. Dieteticienii – nutriționiști Mary Sabat, Lisa Andrews și Susan Schachter au fost întrebați de Shefinds care sunt cele mai dăunătoare șase alimente atunci când vine vorba de sănătatea arterelor și a inimii în general.

Iată care sunt acestea:

1.Pufuleți de brânză

Acest snack extrem de popular poate părea inofensiv, dar o privire la ingrediente va arăta cât de dăunător poate fi pentru arterele tale. Pufuleții de brânză sunt adesea bogați în ingrediente nesănătoase precum grăsimile trans, grăsimile saturate și sodiul. Combinate, acestea pot crește colesterolul LDL (rău) și scădea colesterolul HDL (bun).

Pufuleții de brânză și gustările similare sunt adesea făcute cu uleiuri parțial hidrogenate, care conțin grăsimi trans,” avertizează Sabat. “Aceste grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău (LDL) și scad nivelul colesterolului bun (HDL), contribuind la acumularea plăcii arteriale.”

Schachter este de acord: “Aceste gustări sunt foarte procesate și conțin grăsimi saturate și trans în cantități mari. Consumul regulat poate duce la creșterea nivelului de colesterol, inflamația arterelor și acumularea de depuneri grase,” spune ea

2. Margarina și uleiurile vegetale

Margarina și alte uleiuri vegetale, mai ales cele care sunt hidrogenate sau parțial hidrogenate, îți pot înfunda arterele deoarece conțin grăsimi trans și grăsimi saturate nesănătoase.

“Deși sunt adesea promovate ca alternative mai sănătoase la unt, anumite margarine și uleiuri vegetale conțin niveluri ridicate de grăsimi trans,” avertizează Sabat.

Grăsimile trans sunt deosebit de dăunătoare deoarece cresc nivelul de colesterol rău (LDL) și scad colesterolul bun (HDL), crescând riscul formării plăcilor arteriale.” Ești mai bine să optezi pentru unt organic, provenit din animale hrănite cu iarbă (varianta naturală).

3. Îndulcitorii artificiali

Poate părea surprinzător, dar îndulcitorii artificiali ar putea avea o legătură indirectă cu acumularea de plăci arteriale.

Îndulcitorii artificiali pot părea o opțiune mai sănătoasă pentru reducerea aportului de zahăr, dar unele cercetări sugerează că pot contribui totuși la problemele cardiovasculare,” spune Sabat. “Anumiți îndulcitori artificiali precum aspartamul și zaharina au fost asociați cu efecte adverse asupra controlului glicemiei și metabolismului lipidic, ceea ce poate duce la înfundarea arterelor în timp.”

În loc de îndulcitori artificiali sau zahăr rafinat, experții recomandă alegerea îndulcitorilor naturali, precum fructul călugărului (monk fruit) sau stevia.

4. Bacon

Din păcate, acest produs din carne procesată este extrem de bogat în sodiu, care poate crește tensiunea arterială și poate pune presiune pe sistemul cardiovascular.

Plin de grăsimi saturate și sodiu, baconul de vită sau de porc este unul dintre cei mai mari vinovați pentru înfundarea arterelor,” avertizează Andrews. “Grăsimile saturate determină ficatul să producă mai mult colesterol, ceea ce poate duce la ateroscleroză (întărirea arterelor).”

5. Înghețata cu multe grăsimi

Nimic nu este mai confortabil decât să te răsfeți cu o înghețată bogată și cremoasă, dar trebuie să te gândești de două ori dacă vrei să-ți păstrezi inima sănătoasă. Acest desert poate crește colesterolul rău, iar în timp, acest lucru poate duce la acumularea plăcii arteriale. Să nu uităm de conținutul ridicat de zahăr, care provoacă creștere în greutate și rezistență la insulină – ambele cu consecințe grave pentru inimă.

“Pe lângă grăsimi saturate, înghețata conține și mult zahăr, ceea ce poate face arterele mai lipicioase și predispuse la depunerea de plăci și grăsimi,” spune Andrews.

6. Gogoși

Toată lumea adoră gogoșile de la Dunkin’ sau Krispy Kreme, dar aceste dulciuri ar trebui consumate ocazional pentru binele arterelor tale. Consumarea gogoșilor din când în când este acceptabilă, însă prea des poate contribui la înfundarea arterelor și alte probleme de sănătate.

Majoritatea gogoșilor sunt făcute din făină rafinată, zahăr și grăsimi,” spune Andrews. “Făina rafinată și grăsimile pot crește nivelul glicemiei și riscul de diabet. Diabetul, în sine, este un factor de risc pentru bolile de inimă.”

“Dacă chiar nu te poți opri să mănânci, optează pentru una singură și evită tipurile prăjite sau umplute cu cremă. Acestea conțin și mai multe grăsimi,” avertizează Andrews.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *