Italia se confruntă cu o criză semnificativă în sectorul agricol: Românii și indienii domină forța de muncă străină, dar mai e nevoie de încă 100.000 de lucrători

Premiile EUOrganic, agricultura ecologica, Comisia Europeana foto: Facebook/@Girolomoni

Italia se confruntă cu o criză semnificativă în sectorul agricol, fiind nevoie urgentă de 100.000 de muncitori pentru a preveni riscul pierderii suveranității alimentare, într-o perioadă de tensiuni internaționale majore. Potrivit presei italiene, deficitul de lucrători amenință capacitatea Italiei de a-și susține producția alimentară, conform G4Media.

Coldiretti, asociația producătorilor agricoli din Italia, a subliniat că, deși peste o treime din cei aproximativ un milion de angajați în agricultură sunt străini, acest lucru nu este suficient.

O treime din cei angajați în agricultura din Italia sunt străini, dar lipsesc încă 100.000 de muncitori

În prezent, în agricultură lucrează peste 185.000 de întreprinderi, care acoperă mai mult de 120 de milioane de zile lucrătoare anual, dar forța de muncă externă este esențială. Românii, indienii, marocanii, albanezii și senegalezii sunt cei mai mulți lucrători străini din agricultura italiană, precizează Coldiretti.

„O prezență importantă”, comentează Coldiretti, „care nu este însă suficientă pentru a acoperi nevoile întreprinderilor agricole, inclusiv din cauza unor deficiențe ale reglementărilor actuale”. Asociația subliniază că birocrația este unul dintre principalele obstacole, deoarece „lucrătorii ajung uneori când activitățile de colectare pentru care au fost chemați s-au încheiat deja”.

Criza forței de muncă riscă să încetinească dezvoltarea industriei alimentare italiene, avertizează Coldiretti, subliniind că peste 60.000 de noi angajați trebuie identificați în următorii cinci ani pentru a menține ritmul actual.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *